Президентът отива на литургията за ръкополагането за епископ на монсеньор Румен Станев

Румен Радев е поканен от Католическата църква в България

По покана на Католическата църква в Бъргария и по установена вече традиция президентът Румен Радев ще присъства днес в Римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“ в София на светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев, назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата. Началният час на събитието е 15:00 часа.

Държавният глава Румен Радев беше официален гост и на тържествената литургия в католическия катедрален храм „Успение Богородично“ през декември 2019 г., когато кардинал Леонардо Сандри издигна монсеньор Пройков в ранг епарх и обяви папската була за новата епархия.

Моментът е исторически за Католическата църква в България, тъй като досега не е имало епископ от римски обред с постоянно седалище в София.

Припомняме, че церемонията трябваше да се състои на 22 ноември миналата година, но бе отложена заради утежнената епидемиологична обстановка. Монсеньор Румен Станев беше номиниран на 6 септември от Папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия.

Снимка: vaticannews.va

Top