Президентът откри параклис, митрополитът служи в него на рождения си ден

Президентът горд с пилотите, пожела им успех

Държавният глава беше в авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив за освещаването на новия параклис „Св. Великомъченик Мина“. Храмът е изграден по негова инициатива. Православният ритуал бе отслужен лично от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай, който днес навършва 49 години.

 

 

„Убеден съм, че с този параклис хората получават духовна закрила и подкрепа. Вярвам, Ваше Преосвещенство, че с молитвата, която отправихте, се дават сила и вяра на българските летци, които носят на плещите си огромната отговорност да пазят небето на България, да се справят с неимоверните трудности, с убийствено малкия нальот, който тегне като прокоба вече дълги години. И пак де се връщат с победа след всеки полет.

Военната авиация е трудно и опасно призвание. Вярата в собствените сили, в човека до теб, в правотата на каузата са в основата на всичко. Затова изборът на мястото на този параклис не е случайно. Нека всеки, който пристъпи това свято за България място да работи с всеотдайност и вяра за страната. Гордея се с вас и успех”, подчерта в близо 5-минутното си слово президентът Румен Радев.

 

 

На церемонията присъстваха висши офицери, представители на държава и на местната власт, военнослужещи и гости.

Подобни статии

Top