Президентът поиска оставка на правителство и главен прокурор, получи отговор

В отговор вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че в обръщението си Румен Радев е поискал цялата власт в страната, без да обясни защо

В обръщение към нацията президентът Румен Радев днес поиска оставките на правителството и на главния прокурор. Забавянето им тласка страната към безизходица и хаос. Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България„, посочи Радев.

По думите му корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет, бездействие спрямо грабежите, погазването на презумцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Той посочи още, че адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

Гневът е дълбок. Трупан е с години и не може да се подтиска със страх и сила„, заяви Радев и подчерта, че мафиотизацията на управлението е накарало свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години.

„Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона и принципите и правилата„, каза още президентът. Според него решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време е целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. Радев призова органите на реда да се придържат към закона и изрази убеждение, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри. Президентът призова протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации.

В отговор на призива на президента за оставка на правителството вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че в обръщението си Радев е поискал цялата власт в страната, без да обясни защо. Той добави, че президентът е обявил правителството за мафиотско, след като прокуратурата е повдигнала обвинение към двама от съветниците му. Кабинетът няма да иска оставката на президента, защото това ще предизвика институционална криза. Дончев призова към повече мъдрост.

Това е законно избрано правителство и призиви за метежи напомнят за друго време, заяви социалният министър Деница Сачева. Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък припомни, че в страната има разделение на властите и призова протестиращите да не провокират полицията и жандармерията и да спазват законите в страната.

Веднага след обръщението на президента главният прокурор Иван Гешев написа в Туитър:

Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на  България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!“.”/ Радио Пловдив

Подобни статии

Top