Президентът: Правителството дължи на обществото информация за ефекта от извънредното положение

Румен Радев направи изявление по повод предложението на МС за удължаване срока на обявеното извънредно положение

Държавният глава Румен Радев направи изявление по повод предложението на Министерски съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната.

„Без съмнение пандемията изисква решителни мерки, повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни“, заяви Румен Радев.

„Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее от страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус“, добавя президентът.

Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо връщане към относително нормален ритъм на живот, производство и свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединените усилия на институциите и на всеки от нас. Идните месеци ще бъдат решаващи и за бъдещето ни като нация в един нов свят, каза още Радев.

Президентът Радев изрази безпокойство и към продължаващата социална изолация и от ефектите, които тя налага върху обществото и призова също така да се премине към едни по-меки мерки.

Призова НС да намери форма да продължи да действа в условията на доказаните случаи сред депутатите на коронавирус, за да изпълнява конституционните си задължения и да упражнява контрол над изпълнителната власт./ БНТ

Подобни статии

Top