Президентът Радев пред „Коммерсант“: Няма вечни санкции

„Няма вечни санкции“ – под това заглавие излиза интервю на българският държавен глава Румен Радев за руския вестник „Коммерсант“ в деня на първото му посещение в Москва и Сочи.

„(Санкциите) са повод за замразяване на отношенията. Няма вечни санкции. Санкциите нанасят щета върху всички държави и представляват неефективен инструмент сами по себе си. Нещо повече, смятам, че свободната търговия в голяма степен помага за мира, доколкото създава взаимни връзки, от чийто разрив не е заинтересован никой“, казва Румен Радев.

Той посочва, че отмяната на санкциите на ЕС срещу Русия би била свързана с „пълно изпълнение на Минските споразумения от всички страни“ и възстановяване на доверието между Европейския съз и Русия.

„ЕС и Русия трябва да отговорят на въпроса в каква посока искат да изграждат отношенията си и как ще решаваме спорните въпроси – в режим на диалог или чрез отказ от него. В последните дни диалогът се активизира. Преди дни в Сочи беше германският канцлер Ангела Меркел, днес и утре ще обсъждаме българо-руските отношения с премиера Медведев и президента Путин, а в следващите дни в Русия ще пристигне и френският президент Макрон. Смятам, че това е много обещаваща динамика“, казва в интервюто Радев.

„Да бъдем реалисти – изключено е да купим нов МиГ“

Пред „Коммерсант“ Радев коментира и проблемите с техническата поддръжка на бойните самолети на България, като се изказва в полза на рамковото споразумение за ремонт на изтребители между МО и корпорацията МиГ за малко над 40,5 млн. евро, подписано ореди месеци.

„От финансова гледна точка сумата от 40,5 млн. евро не е толкова малка, но от гледна точка на отбранителните способности това е крайно недостатъчно за осигуряване на готовността за полети на достатъчен брой самолети преди вкарването на въоръжение на новия тип изтребители. Няма да се реши проблемът с техническата поддръжка на изтребителната авиация, но това ще позволи на България да гарантира самостоятелно въздушния си суверенитет“, казва президентът.

На въпрос „Има ли шанс България да купи допълнителни изтребители МиГ от Русия“, Румен Радев отговаря: „Според изискванията, утвърдени от българското правителство, изтребителите трябва да бъдат произведени или да са на въоръжение в поне една страна-член на НАТО или ЕС, което е логично от гледна точка на съюзническите обстоятелства. Това изискване дава отговор на въпроса, така че дайте да бъдем реалисти – покупката на нови изтребители МиГ е невъзможна“.

„Да построим Български поток“

Президентът Радев се обявява за „деполитизация“ на темата за газовите доставки от Русия и повтаря тезата, че „България има интерес да стане енергиен център на Югоизточна Европа, т.е. да бъде държава-разпределител на газ“.

„Смятам, че България има нужда от директни доставки на руски газ чрез Черно море. Да го наречем „Български поток“. Този подход се налага от здравия разум и от изискванията на енергийната безопасност и ефективност не само в България, но и по отношение на целия ЕС. Тези стремежи не се различават по нищо от намеренията на Германия да реализира „Северен поток 2″. Разбира се, България и Германия са членове на ЕС и трябва да спазват правилата на Третия енергиен пакет“, коментира той.

„Безспорно най-безопасният, най-надеждният и най-евтиният път (за доставки на газ) е прекият. Особено когато става дума за доставки на допълнително количество руски природен газ към България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия… В това отношение много силен аргумент на България е построената и действаща газтранспортна система, която в момента се разширява, а газовите връзки със съседните страни ще осигурят достъпа и до държавите от Централна Европа“, казва Румен Радев.

„България трябва да остане ядрена държава“

Радев нарича „добър ход“ подновяването на интереса към АЕЦ „Белене“ от страна на кабинета Борисов 3.

„Беше време, в което същите тези политици се гордееха с прекратяването на този проект. Мисля, че това е проява на реализъм и зрялост. Проектът „Белене“ има бъдеще, но с ясни юридически, времеви и ценови рамки“, казва президентът пред „Коммерсант“.

„България е ядрена страна и трябва да остане такава. Имаме дългогодишен опит и силни традиции в ядрената енергетика, осигуряваща стабилността и предсказуемостта на производството на електроенергия в България… Трябва да се има предвид, че в проекта „Белене“ вече са вложени 3 млрд. лева от българските граждани, основното оборудване е платено и доставвено, ЕК е информирана за проекта, а площадката е построена и лицензирана. Към АЕЦ „Белене“ проявяват интерес чужди инвеститори и очаквам българското правителство да премине към реализация на този проект именно чрез избор на стратегически инвеститор“.

Попитан дали намира за обоснована критиката от страна на предшественика му Росен Плевнелиев срещу руското финансиране на политически партии и намесата във вътрешната политика на България, Румен Радев отговаря:

„Не бих искал да коментирам действията на нито един от моите предшественици. Доколкото ми е известно това не е прието и в Русия. Мога с увереност да кажа, че в страна, в която исторически хората се отнасят със симпатия към Русия, подобни действия могат само да ú навредят“.

На въпрос дали е успял да договори дата за предстоящата визита на Владимир Путин в България, Радев отговаря, че има „принципна договореност“ за гостуването му през 2018 г., но досега не е съгласувана конкретна дата заради провеждането на президентските избори в Русия.

„В Сочи ще възобновя поканата си. Уверен съм, че подобна визита в най-близко време ще създаде благоприятни условия за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество“, казва Румен Радев.

„Това е първата среща на президентите на България и Русия в последните 10 години. Толкова дълга липса на диалог на най-високо ниво не отговаря на интересите на нашите народи, обединени от многовековни духовни и културни връзки… Отсъствието на политическа воля и смелост винаги се компенсира от историческа и човешка близост“, казва Радев пред журналистите Галина Дудина и Юрий Барсуков.

Подобни статии

Top