Президентът разпуска парламента другата седмица, изборите ще са на 11 юли

Държавният глава връчи мандата на БСП, те го върнаха

Президентът Румен Радев обяви, че следващата седмица ще разпусне с указ 45-ото Народно събрание. Той посочи, че се очаква предсрочните парламентарни избори да се проведат на 11 юли, съобщава NOVA.

„Ако и след този вот стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза”, посочи държавният глава.

Радев призова всички партии и коалиции да избистрят своите приоритети и поведението си и да потърсят единодействие в името на страната.

„Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса”, каза той.

Решението на президента е новата Централна избирателна комисия (ЦИК) да започне работа с разпускането на Народното събрание.

Преди това държавният глава връчи на лидера на БСП Корнелия Нинова третия и последен мандат за съставяне на правителство. Председателят на левицата обаче върна папката на държавния глава, съгласно решението, което взе Националният съвет на партията.

„Запознат съм с решенията на Националния съвет на вашата партия да направите отказ за съставяне на правителство”, бяха уводните думи на президента.

Пред държавния глава Нинова обясни, че желанието на партията е било България да има правителство, което да реши важни за хората и страната въпроси.

„Да приеме социални мерки в помощ на хората в кризата, да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката, да подготви Плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за разграждане на модела „Борисов”, допълни лидерът на БСП.

Нинова отново спомена за подадената ръка към „Има такъв народ” и декларираните мнения от новите политически партии, че не биха подкрепили правителство на БСП.

Няма обективна възможност да съставим кабинет. Националният съвет взе своето решение и няма промяна оттогава досега. Връщаме мандата”, каза тя.

Радев обясни, че разбира мотивите на БСП, както и тези на „Има такъв народ”. Той допълни, че оценява високо решението на столетницата да не става мандатоносител на експертно, програмно или друг тип правителство.

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Подобни статии

Top