Президентът: Роженският събор напомня как можем да надмогнем апатията и да въздигнем България

С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си мъдростта на старците и надеждите ни за още неродените, заяви Румен Радев

„Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите кабагайди, които чухме днес, заедно могат да разлюлеят една непоклатима планина, така ние всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде“. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на националния събор в Рожен. Държавният глава даде началото на събитието със звън на родопски чанове.

Роженските поляни край Смолян бяха огласени от стотици малки и големи гайдари, с което започна и откриването на събитието. Днес над волните родопски поляни цари автентичният и непокорен български дух, заяви Румен Радев и поздрави всички родопчани, които пазят свято традициите и за които свободата е състояние на духа.

Президентът посочи, че България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите.

„Днес обаче Родопите са от най-бързо обезлюдяващите се краища на България, с всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените“, заяви президентът.

Румен Радев пожела на участниците, гостите и организаторите да запомнят събора като празник на нашата родова памет и жив извор на българското единство, защото събитието е не само сред най-вълнуващите празници на народното творчество, но и на българщината.

1 2

Подобни статии

Top