Президентът Румен Радев удостои Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ - DC news

Президентът Румен Радев удостои Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“

Проф. Румен Младенов: „Най-големият капитал на един университет са хората, които работят и се учат в него“

„Носете винаги България в сърцето си – учете, работете и живейте така, че никога повече да не чуваме въпроса на Хилендарския монах „поради що се срамиш да се наречеш българин?“. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по време на тържественото отбелязване на 60-ата годишнина от създаването на висшето училище. Събитието се проведе днес в Драматичния театър в Пловдив.

В концерта, организиран съвместно от университета и театъра, участваха студенти от различни специалности. С тържеството бяха отбелязани и 300 години от раждането на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

В приветствието си Румен Радев изтъкна, че постиженията на Пловдивския университет, утвърдил се като най-голямото извънстолично висше учебно заведение, се измерват не само с броя на специалностите, студентите и преподавателите, но най-вече с разгръщането на съвременни научни и изследователски програми и международно сътрудничество.

„През своя 60-годишен път Пловдивският университет се утвърди като най-голямото извънстолично висше училище. Но неговата значимост се измерва не с броя на специалностите, а най-вече с актуалността на преподаваните и усвоявани знания и с прогресивния модел на тяхното формиране, с разгръщането на съвременни научни и изследователски програми и международното сътрудничество, с все по-късия път между науката и практиката“, заяви още Радев.

Държавният глава изказа благодарност на академичното ръководство и преподавателския състав за професионализма и всеотдайността им в съхраняването и надграждането на традициите на университета. Румен Радев отбеляза и усилията в преподавателските методи да се обединяват наука, образование и практика.

„Вашият университет е храм не само на знанието, но и на духа. Ваша отговорност е да пазите този храм чист, свят и неподправен“, отбеляза още президентът Радев пред студентите, академичното ръководство и преподавателите.

На тържествената церемония президентът връчи на Пловдивския университет плакет „Св. Св. Кирил и Методий“. Отличието е по повод 60-годишнината от създаването му, за високи постижения в обучението и подготовката на поколения специалисти в разнородни научни направления, както и за неговия принос за издигане на качеството на висшето образование и науката в България. Плакетът бе приет от ректора на висшето училище проф. д-р Румен Младенов.

Като благодари за високата и стимулираща награда ректорът дари президента от името на академичната общност на ПУ „Паисий Хилендарски“ с две книги – Харитоновата преправка на Паисиевата история и Многоезичен атлас „Живописна България“. „Като издания на университета, те са символ на традицията и приемствеността, мост между миналото и бъдещето“, подчерта проф. Младенов.

„Най-големият капитал на един университет са хората, които работят и се учат в него. Да бъдеш ректор на университет като Пловдивския е въпрос на чест, обществено признание и особена отговорност. Гордея се с успехите на академичната общност на ПУ „Паисий Хилендарски“, с професионализма и научноизследователските постижения на преподавателския му състав, с талантливите  ни студенти, с многобройните ни творчески и спортни успехи“ – заяви още ректорът.

Концертът, чиято идея е да покаже другото лице на университета, се организира с партньорството на пловдивския театър в чест на три важни годишнини – 60 години от създаването на висшето училище, 300 години от рождението на патрона му Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарская“. В него участваха студенти от 4 елитни специалности – „Актьорство за драматичен театър“, „Педагогика на обучението по музика“, „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“, техни преподаватели, бивши възпитаници на университета, както и гост-формации – струнен квартет „Интро“ и от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Подобни статии

Top