Президентът Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“

Очаква се новото правителство да бъде гласувано от парламента в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи утре мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание „Продължаваме промяната“.

Церемонията за връчването на мандата ще започне на 11 декември в 10.00 ч. в Президентството на „Дондуков“ 2.

Очаква се новото правителство да бъде гласувано в пленарната зала в понеделник (13 декември). Това ще стане на извънредно заседание на парламента. „Продължаваме Промяната“ вече събира подписи за свикването му, съобщи по-рано днес Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ пред парламентарните журналисти.

Финалните текстове по коалиционното споразумение за съставяне на правителство вече са готови. На лидерска среща в вчера между четирите формации – „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ – бяха изчистени забележките. Днес до края на деня се очаква окончателното решение на всички партии и да има вече оторизирано коалиционно споразумение.

„Вървим към предлагане на стабилно правителство. Това скоро ще е факт“, посочи лидерът на ПП Кирил Петков. Асен Василев пък увери, че цялото споразумение ще бъде представено пред обществото с всички текстове и клаузи.

По-рано днес стана ясно, че Националният съвет на БСП е одобрил единодушно коалиционното споразумение и кандидатите за министри. Със 138 гласа “за“, нито един “против“ и нито един “въздържал се“ НС на БСП одобри за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, министър на труда и социалната политика Георги Гьоков, министър на туризма Христо Проданов и министър на земеделието Иван Иванов.

От „Демократична България“ също са подписали коалиционното споразумение. Това потвърди източник от партията пред БНТ.

Подобни статии

Top