Президентът: Самият акт на премиера показва пренебрежение към Конституцията (ВИДЕО)

Уважаеми сънародници,

Повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Както знаете, промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки.

В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикване на Велико народно събрание и серия от конституционни промени.

Самият акт показва пренебрежение към Конституцита. Член 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на Велико народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, а не на министър-председателя.

Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е: „Не“!

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е: „Не“!

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното, дистанционно гласуване да  организира честни избори? Отговорът е: „Не“!

Може ли власт, която заглуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е: „Не“!

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е: „Не“!

Може ли минисктър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация да предлага промени в Конституцията. Отговорът е: „Не“!

Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото на оставки и провеждането на честни  предсрочни избори.

Благодаря Ви за вниманието!

Президентът Румен Радев с обръщение към нацията

Президентът Румен Радев с обръщение към нацията

Публикувахте от Новините на NOVA в Петък, 14 август 2020 г.

Видео: NOVA

Top