Президентът: Темата за съдебната реформа изпадна от фокуса на кабинета, а тя е една от причините за срива на доверието - DC news

Президентът: Темата за съдебната реформа изпадна от фокуса на кабинета, а тя е една от причините за срива на доверието

Държавният глава проведе консултации с парламентарната група на „Демократична България“ и „Възраждане“

Темата за съдебната реформа изпадна от фокуса на кабинета, а тя е една от причините за срива на доверието. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представителите на парламентарната група на „Демократична България“. На „Дондуков“ 2 държавният глава провежда консултации с политическите сили в 47-ото Народно събрание, преди връчването на мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.  Вицепрезидентът Илияна Йотова също взе участие в срещата.

Президентът Радев подчерта, че консултациите се провеждат в условията на сложна обстановка, в която към множеството кризи е добавена и политическата, а тя има и своите външни измерения. „За нас е изключително важно да работим така, че България да не остава в периферията на ЕС“, заяви държавният глава и изтъкна необходимостта от провеждането на амбициозна, единна и последователна външна политика вътре в страната.

Президентът Радев открои съдебната реформа като фундаментален въпрос за обществото ни. „Темата за съдебната реформа изпадна от фокуса на кабинета, а всъщност тя е една от причините за срива на доверието“, заяви държавният глава. Румен Радев припомни, че при връчването на мандата за съставяне на сегашното правителство на първата политическа сила – „Продължаваме промяната“, той е предупредил, че „ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система в първите сто дни, статуквото ще потърси реванш“. По думите му закриването на специализираните съдилищата е само първата крачка от дългия и изключително важен път за реформиране на съдебната система.

Президентът Радев подчерта, че политическите сили трябва да намерят баланс между усилията за съставяне на нов кабинет и приемането на националния бюджет, така че да бъде поставена законодателна основа за реализацията  на Плана за възстановяване и устойчивост. Държавният глава посочи, че разчита на политическия опит и зрялост на ДБ за намирането на този важен баланс. По думите му голямата тема е намирането на успешна формула за изход от настоящата политическа криза. „Дали е по-важно, както и вие казвате, скучният професионализъм и скромността в този предизвикателен момент за българската политика или площадният устрем, който да увлича и да консолидира повече последователи“, посочи още президентът Радев.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че е важно още с първия мандат да бъде направен опит за съставяне на правителство в настоящото Народно събрание. „Първият мандат е този, който продължава толкова скоро след изборите да е най-натоварен с очакването за отварянето на една нова страница в българския политически процес, колкото и това да е трудно“, посочи Христо Иванов и заяви готовност парламентарната група на „Демократична България“ да продължи да работи с фокус върху съдебната система.

Излизането от политическата криза изисква коалиционна култура, а управлението да се базира както на нови идеи, така и на опит, каза президентът на консултациите с „Възраждане“

„Излизането от политическата криза изисква всяка политическа сила да отстоява своите виждания за България, но и да има коалиционна култура и да прави компромиси. Изключително важно е управлението на една съвременна европейска държава да се базира както на нови идеи, така и на политически опит“, заяви държавният глава Румен Радев по време на консултациите с парламентарната група на „Възраждане“.

Държавният глава подчерта, че срещата с парламентарната група на „Възраждане“ е и последната в рамките на конституционната по провеждане на консултации, преди връчване на мандат за съставяне на правителство.

„Проблемите пред страната могат да бъдат решени от тези политически сили, които носят доверието на гражданите“, подчерта държавният глава и посочи, че ПП „Възраждане“ е характерна с ярките си позиции по редица обществени теми и затова за обществото е важно да знае подхода, който предлагат от партията, за излизане от политическата криза.

Председателят на парламентарната група на „Възраждане“ Костадин Костадинов подчерта, че настоящият парламент е изчерпан и доверието може да бъде възстановено само чрез нови избори. Затова, по думите му, не трябва да се бави и конституционната процедура за  връчване на мандат за съставяне на правителство след приключването на конституционната процедура по провеждане на консултации с парламентарните групи.

Подобни статии

Top