Президентът в Белозем: Българските земеделски производители се нуждаят от сигурни гаранции и подкрепа - DC news

Президентът в Белозем: Българските земеделски производители се нуждаят от сигурни гаранции и подкрепа

Само 2 милиона лева имало в момента в земеделското министерство за обезщетения

„Трябва да мислим за сигурни гаранции и подкрепа, така че българските земеделски производители да имат увереност да продължат да работят„. – Това заяви президентът Румен Радев на среща със земеделски производители от Белозем и Шишманци, Община Раковски, село Ръжево Конаре, Община Калояново и село Милево,  Община Садово, чиято продукция пострада от градушка.

В срещата участваха заместник-министърът на земеделието Явор Гечев, заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, областният управител на област Пловдив Ангел Стоев и кметът на село Белозем Виолета Петрова, която при посрещането подари на държавния глава торба ориз от този, който се произвежда в селото.

Държавният глава отбеляза, че е важно помощта да бъде изплатена възможно най-бързо, до края на годината, за да може да бъде възобновен цикълът на работа за следващата година.

„Ако държавата се отдръпне, ако не намерим заедно правилен подход и не мобилизираме всички институции от кметство, областна администрация, Министерството на земеделието до Народното събрание, ние рискуваме наистина да ви загубим и на мястото на тази българска продукция да се настани внос отвън“, посочи Румен Радев.

По три схеми могат да подпомогнат пострадалите от градушката земеделци

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев заяви от своя страна, че в министерството разполагат само с 2 млн. лева за обезщетения. Той изрази очакване необходимите средства да дойдат по линия на актуализацията на бюджета, където са заложени 15 млн. лева за пострадалите от градушката земеделски производители.

Гечев обясни, че земеделците могат да получат помощи по 3 схеми – за пропаднали площи, за обвързана подкрепа и де минимис – до 50 000 лева на стопанство допълнително. Зам.-министърът подчерта, че не е възможно едновременно да се дават пари по схемата за обвързана подкрепа и за пропаднали площи. „Две помощи за едно и също нещо не може“, каза той.

„Важно е да не загубим българското производство и да не загубим традициите, опитът и експертизата, които имаме в производството на зеленчуци и плодове, както и да подпомогнем хората, които искат и могат да работят в тази област, да продължат да го правят“, подчерта на срещата президентът Радев.

В Белозем държавният глава посети църквата “Св. Георги Победоносец”. В църквата свещеникът му подари икона на св. Георги.

Подобни статии

Top