Президентът в Пловдив: Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България (ВИДЕО) - DC news

Президентът в Пловдив: Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България (ВИДЕО)

Темата за украинските бежанци явно е много болезннена, каза Радев

„Явно темата за украинските бежанци е много болезнена и за тях, и за българската държава. Нашата политика п отношение на бежанците от Украйна тряба да е много внимателна и постоянна„, заяви пред журналисти днес в Пловдив президентът Румен Радев. „В началото на кризата с бежанците основният приоритет беше да интегрираме тези хора в нашето общество, а сега го задраскваме, при положение, че имаме остър недостиг за квалифицирани специалисти като лекари, медицински сестри, инженери и др.“, припомни държавният глава. И добави, че всеки, който  има желание да работи и да прати децата си да учат в нашите училища, трябва да има такава възможност.

„Но и бежанците трбява да следват указанията на българските институции и ако искат да получат помощ от държавата, трябва да я уважават“, подчерта Радев.

Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България“, каза още президентът в отговор на въпрос по темата за влизането на страната в еврозоната. Според него трябва да е ясно, че с подписването от наша страна на договора за членство в ЕС, сме приели тази цел. В същото време решенията не трябвало да предхождат задълбочения анализ и преценката на риска, както и пълноценната информационна кампания.

„Трябва да има ясна идентификация на рисковете и заедно с въвеждането на еврото да има и план за реутрализация на потенциалните негативни последствия, за повишаване на доходите и укрепване на конкурентоспособността на българската икономика“, категоричен бе Румен Радев. Той припомни, че при грешни решения т ене се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите.

Радев опроверга слуховете, че се подготвя негово съвместно посещение, заедно с премиера Кирил Петков в Париж за среща с президента Еманюел Макрон по въпроса за членството на Северна Македония в Европейския съюз.

„Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. Затова няма и условия за моя визита в Париж. Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори, но аз искам да видя конкректни резултати“, коментира президентът. „Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция е парламентът, , трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми“, заяви още държавният глава.

Президентът Румен Радев откри 15-та Международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2022” в Пловдивския панаир и разгледа щандовете на изложението.

Подобни статии

Top