Президентът: За третия мандат избрах партия в търсене на най-голям шанс за работещо редовно правителство - DC news

Президентът: За третия мандат избрах партия в търсене на най-голям шанс за работещо редовно правителство

Държавният глава връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на ПГ на „БСП за България“

Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде допълнителен мотив за съставяне на редовно правителство. Това заяви президентът Румен Радев, след като връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

Президентът заяви, че е избрал политическата формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност.

Държавният глава допълни, че във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само е успяла да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии, но и е показала, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиция и да управлява заедно със свои идеологически опоненти.

БСП взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент, заяви още президентът Радев.

Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова посочи, че политическата формация ще търси съгласие, за да бъде съставен редовен кабинет.

„Благодаря за доверието. Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, за да има редовно правителство.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при президента, по време на връчването на третия мандат на левицата.

„Доказахме, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България. Така и ще продължим в този дух – да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната“, каза още лидерът на социалистите.

По думите на Нинова най-важното е да има план и очерта четири стъпки, които за момента предвиждат: „Първо – днес ще решим кога свикваме Националния съвет, ще бъде тази седмица. Второ – на него ще искаме мандат с кои партии да преговаряме в парламента. Ние ще искаме мандат да преговаряме с всички.“

Като трета стъпка от левицата ще поканят на лидерска среща председателите на другите партии. „На нея да си изясним искаме ли да има правителство или си играем игрички и се прехвърля горещият картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори. От тази среща зависи и четвъртата и следващите стъпки – ако постигнем някакво съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство, срок, състав“, обясни Нинова и допълни: „Мисля, че все още има шанс за редовно правителство. Ще бъде трудно, но не е невъзможно, трябва да опитаме“, категорична е тя.

Нинова обясни, че по време на преговорите ще търсят това, което ги събира, и което кризата в момента налага да бъде решено най-спешно – инфлация, цени, доходи, Планът за възстановяване и устойчивост, нов бюджет за тази година. „Има неща, които спешно трябва да се свършат, и които могат да ни обединят. Това ще търсим, а не нещата, които ни разделят“, посочи тя.

По думите ѝ БСП ще задържи третия мандат разумно време. „Но вътре президентът постави пред нас въпроса за приемането на закони в Народното събрание. Защото едно бързо разпускане на парламента би ни лишило, като държава, от много възможности“, уточни тя.

„Ако успеем да съставим кабинет, нямаме никакво намерение да продължим политиките на служебния кабинет. Ние имаме основателни критики към него, що се отнася до неравенства, замразяване на доходи, неприемането на бюджет в тази криза, ръста на цените, инфлацията. Имаме и своите разминавания по отношение оръжията за Украйна, както и вторите самолети“, заяви тя и допълни, че едно редовно правителство не е длъжно да следва политиките на служебния кабинет.

Нинова завърши с цитат от древна поговорка: „Когато дойдат трудни времена, решението е в това да имаш търпение“.

 

Подобни статии

Top