При голям интерес премина експертната работна среща за нередностите в изменението на ОУП - DC news

При голям интерес премина експертната работна среща за нередностите в изменението на ОУП

Срещата бе организирана от групата съветници на „Демократична България“ в ОбС на Пловдив

При голям интерес премина експертната работна среща за нередностите в изменението на ОУП, организирана от групата съветници на „Демократична България“ в ОбС на Пловдив.

Експертният дебат продължи повече от два часа. Присъстваха общински съветници, знакови лица от бранша с отношение към темата като архитект Антоанета Топалова и архитект Чавдар Тенев,  почти целият екип на фирма „Булплан“, която изработва проекта за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив, голяма част от екипа на главния архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов, главният архитект на Кричим и много други заинтересовани от казуса експерти.

Арх. Топалова поздрави съветниците за инициативата за тази среща и добави, че подобни дискусии трябва да се случват регулярно. Тя защити тезата, че тъй като законите не са писани конкретно за Пловдив, самият ОУП трябва да стане закон за Пловдив, чрез залагането по надлежния ред на специфични за града правила. Тези специфични правила според нея са от изключително значение, особено на фона на мащабното презастрояване на града.

По време на дискусията арх. Ахрянов и екипът на проектантите приеха една част от забележките на съветниците на ДБ Добромира Костова, Веселина Александрова, Веселка Христамян и Владимир Славенски и на арх. Тенев свързани със зонирането и отклоненията от параметрите, заложени в закона. Друга част беше отхвърлена. В края срещата участниците в нея се обединиха около мнението, че възраженията и на съветниците от ДБ, и на арх. Чавдар Тенев, ще бъдат гледани на заседание на експертния съвет по градоустройство към Общината (ЕСУТ), когато мине допълнението на доклада за екологичната оценка, изискано от РИОСВ.

С доста резерви съветниците на ДБ се отнесоха към мнението на арх. Ахрянов, че чак на въпросното заседание на ЕСУТ ще се реши дали има нужда от изготвянето на списък с отклоненията от Наредбата, с който да се иска мотивирано разрешение от МРРБ за допускане на тези отклонения. Съветниците настояха този т.нар. списък да бъде изготвен преди това и да се използва времето, докато се чака допълването на доклада за екологична оценка.

Съветниците от ДБ в ОбС вече предупредиха, че измененията на ОУП на Пловдив не борят презастрояването, а залагат корупционна схема. Те предложиха две законови решения и търсят експертното мнение и на заинтересованите страни.

Работните експертни срещи продължават.

Подобни статии

Top