При над 50% обработени протоколи: Сигурен балотаж между Зико и Славчо

Дани Каназирева – трета, остава далеч назад

Кандидатът за кмет на ГЕРБ в Пловдив Здравко Димитров убедително води на първия тур на изборите. Това показват резултатите при 51.82% от обработените протоколи към 7.00 ч. в Общинската избирателна комисия.

35,38% от гласовете са за Зико, доста назад остава вторият кандидат, който ще се яви на балотажа – Славчо Атанасов. Той е събрал дотук 16.06%.

Трета остава Дани Каназирева, която първоначално, след края на изборния ден, смая със сериозна преднина пред Атанасов. Оказа се обаче, че до този момент тя събира едва 11.30%.

Причината за първоначалните информации, че Каназирева отива на балотаж със смайващия резултат от над 20% се оказа манипулация на данните при екзитполовете на социологическите агенции. Това съобщиха от БСП в ранния следобед вчера. Застъпници и привърженици на „Съюз за Пловдив“ масово са попълвали анкетите на агенциите и са „изкривили“ резултата.

Четвърти остава Николай Радев с 10.47% от вота на избирателите.

Ситуацията при вота за Общинския съвет е подобна, но не съвсем. ГЕРБ води с 30.20%, следвана от БСП за България с 12.82%. Тук трети са НФСБ (ВМРО-БНД) с 10.04%, а четвърти са „Съюз за Пловдив“ – с 9.16%. С неочаквано висок резултат на пето място се нареждат – земеделците от ЗС „Александър Стамболийски“ с водач адвокат Георги Колев и 9.12%, а“Кауза Пловдив“ засега остава шеста политическа сила в местния парламент с 8.85%. На седмо място засега е Демократична България с 6.29%, което е доста висок резултат за тази формация, а неочаквано зле се представиха ДПС, които събират едва 3.02%.

Резултатите на последните четири политически сили, които имат шансове да вкарат съветници в Общинския съвет на Пловдив са доста близки, така че е възможно до окончателното обработване на протоколите да има ново разместване, твърдят експерти. Разместване би могло да има и при втората и трета политическа сила – социалистите и патриотите.

Подобни статии

Top