При спецакция: Откриха домашни наркооранжерии в "Смирненски" и Раковски (СНИМКИ) - DC news

При спецакция: Откриха домашни наркооранжерии в „Смирненски“ и Раковски (СНИМКИ)

Арестувани са 16 души, образувани са общо 24 бързи и досъдебни производства

Мащабна спецакция за противодействие на престъпността се проведе на територията на ОДМВР- Пловдив, образувани са 24 производства, арестувани са 16 лица, събощиха от полицията. Специализираната операция е по разпореждане на директора старши комисар Васил Костадинов, в отговор на усилията на областната дирекция на МВР за ефективна превенция в предотвратяването на всички видове закононарушения, гарантиране на обществения ред и пътната безопасност и осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и квартали на населените места от обслужваната територия.

За времетраенето на акцията – от 7.30 ч. до 16.30 ч., са извършени множество проверки – на 2 175 лица, 1 730 МПС, 52 автоморги и автосервизи, 35 пункта за метали, 38 заложни къщи. Контрол е осъществен на над 90 лица от криминалния контингент, както и на 68 места, на които пребивават. По отношение на незаконното притежание и съхранение на огнестрелно оръжие са направени 60 проверки, други 92 са били за установяване на нерегламентирана дейност със стоки без български бандерол, 20 – по Закона за частната охранителна дейност и 84 – по Закона за гражданската регистрация.

В пловдивския квартал „Смирненски”

криминалисти от Второ РУ са разкрили домашна оранжерия за отглеждане на канабис. Задържан е обитателят на жилището, откъдето са иззети 29 насаждения в различен стадий на растеж и суха зелена листна маса, като общото количество на наркотика предстои да бъде установено след експертна справка. По случая е образувано бързо производство.

Друг мъж, занимавал се с подобна престъпна дейност, е арестуван при съвместни действия от служители на РУ-Раковски и колегите им от Отдел „Криминална полиция”. В двора на къщата му е открито специално пригодено помещение със създадени благоприятни условия за отглеждането на 81 растения от рода на конопа. Срещу извършителя се води досъдебно производство.

Множество пиротехнически изделия,

съхранявани без законовото изискване, са иззети при проверка на търговски обект в квартал „Столипиново” в Пловдив. Срещу собственичката на магазина е образувано досъдебно производство по чл. 339, ал. 2 от НК, задържана е за едно денонощие в Шесто РУ.

Друга жена пък е заподозряна за незаконно разпространение на контрабандни стоки – в дома й полицаи от РУ-Карлово открили късове саморъчно свити цигари и нарязан тютюн, без български бандерол. По случая е образувана проверка за престъпление по чл. 234 от НК.

Осем са проверките, започнати от служители на РУ-Труд, по чл. 235 от НК – незаконен дърводобив. Те са по повод открити общо около 10 куб метра дърва за огрев без необходимите разрешителни документи в частни дворове в селата Рогош, Маноле, Калековец и Динк.

По линия на пътния контрол

са установени нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са съставени 163 акта и 500 глоби с фиш. Деветима водачи са засечени под въздействие на алкохол, а други двама – след употреба на наркотични вещества. Четирима са били неправоспособни. Сред нарушенията преобладават неправилното движение по пътното платно и неспазване на пътните знаци и маркировка – 81. 54 са били автомобилите, засечени с техническите средства да преминават със скорост над допустимата. Общо 47 водачи и пътници са били без поставени обезопасителни колани. Административно отношение е взето и спрямо 37 шофьори за неносене на необходимите документи, а спрямо други 10 – за липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. Установени са и 14 моторни превозни средства с технически неизправности.

В полицейската акция участваха служители от тринадесетте районни управления, отделите „Криминална полиция” и „Икономическа полиция”, секторите „Специализирани полицейски сили” и „Пътна полиция” и Зонално жандармерийско управление.По основните направления на полицейската дейност – криминална, икономическа и охранителна, акцент в работата на екипите бе поставен върху противодействието на престъпленията с наркотични вещества, контрабандата с акцизни стоки, незаконния добив и съхранение на дървесина, нерегламентирана търговия с черни и цветни метали, контрол по Закона за движение по пътищата.

Подобни статии

Top