Прибират бездомните от улицата в Пловдив с линейка, тестват ги за коронавирус

Настаняването във временни центрове само след тест за COVID-19

Ще настаняват бездомните пловдивчани във временни центрове след тест за COVID-19. Това стана ясно по време на среща, проведена на открито пред Община Пловдив, в която участваха зам.-кметът по социална политика Георги Титюков, директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов, директорът на „Социално подпомагане – Пловдив” Надя Танева,  директорът на Дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева и началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Пловдив комисар Костадин Костов. На срещата присъстваха още Снежана Иванова – социален работник от Центъра за временно настаняване и Димитър Семерджиев – управител на приюта за бездомни лица.

Предвид епидемичната обстановка бе решено при установяване на бездомни или бедстващи жители на града да бъде изпращана линейка и те първо да преминат през COVID тест. Ако се налага настаняването им в лечебно заведение, това ще е една от двете общински болници – МБАЛ „Свети Мина“ или МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Останалите ще бъдат насочвани към приюта за бездомни лица в Пловдив и към центъра за временно настаняване, където капацитетът е общо 51 легла.

Категорично бе отхвърлена възможността бездомните само да преспиват в двата центъра, а през деня да бъдат пускани навън, тъй като това предполага ежедневно извършване на тестове.

Патрулите на „Охранителна полиция“ ще имат ангажимента да подават сигнали за бездомните, но без да ги извозват заради пандемията. „Те ще се намесват и при липса на лични документи или при нужда, ако някой от бездомните окаже съпротива“, поясни комисар Костов.

Подобни статии

Top