Приеха Бюджет 2022 за Пловдив, БСП и ДБ гласуваха против - Страница 2 от 2 - DC news

Приеха Бюджет 2022 за Пловдив, БСП и ДБ гласуваха против

„Нали разбирате, че ние не разпределяме бюджет от 526 млн. лв., а сума от 200 млн. лв.?„, запита съветниците от трибуната нечленуващият в група съветник Слави Георгиев. Той посочи, че 236 млн. лв. са държавно делегирани дейности. Останалите окол 64 млн. лв. са преходни остатъци, които са пробива на „Модър-Царевец“, бул. „Хаджи Димитър“, Водната палата и сумите за двата стадиона.

„2022 г. ние имаме 25 млн. лв. неизхарчени пари за пловдивските стадиони, но въпреки това кметът бута да тегли заем. Тегли заем за нещо, за което още ние не сме изхарчили парите и за което нямаме нито един ред отчет как са изхарчени сумите“, посочи Георгиев.

Накрая той предложи в бюджета да се заложат 100 000 лв. за проучване в Пловдив да бъдат пуснати трамвайни линии. Това предложение обаче не бе подкрепено от съветниците.

Гласувана беше и бюджетната прогноза за следващите три години

Преди финансовата рамка, Общинският съвет гласува и бюджетната прогноза на Пловдив за предстоящите три години. 34 съветници гласуваха „за“, 10 бяха „против“, а един се въздържа.

Против гласуваха от БСП, тъй като прогнозата не била внесена в срок. Според Николай Радев, председател на ППГОС на БСП, не е ясно как е отчетена огромната инфлация.

„Отчита се 10%, но е от голямата потребителска кошница, а реалната, на малката потребителска кошница, е над 14%. Как се отчита, заедно с увеличените с 300 на сто горива, енергия? Ясно е, че войната ще се отрази още по-тежко и предстои много тежка финансова криза“, коментира Радев. Той посочи също, че левицата не подкрепя прогнозата за общински дълг, който от 40 933 000 лв. в началото става 126 419 000 лв. в края на периода.

Зам.-кметът Величко Родопски отговори, че тази година са заложени за издръжка около 130 милиона лева и, ако войната продължи – ще продължи само с тези разплащания. Той допълни, че нарастването на общинския дълг до 2025 г. предстои да бъде подложено на обсъждане.

1 2

Подобни статии

Top