Приеха Общия устройствен план на Пловдив - DC news

Приеха Общия устройствен план на Пловдив

Протестиращите напуснаха залата на Общинския съвет, скандирайки „Оставка“

Промените в Общия устройствен план на Плодив бяха приети от Общинския съвет днес след повече от четири часа дебати. „За“ градоустройствения план.  гласуваха  36-ма от съветниците, „против“ бяха 6 души, а други 6 се въздържаха.

Още в самото начало зам.-председателят на ОбС от ВМРО Димчо Петров настоя точката да бъде отложена за друга сесия, но предложението не се прие. Не бе прието и предложение точката да се отложи до направата на пълен доклад за новите моменти в него, както и планът да бъде върнат в ЕСУТ, за да се преразгледа статута на въпросния имот от 81 дка, заради който протестираха днес пловдивчани. От БСП пък предложиха имотът още отсега да бъде отреден за зелени площи, без да се минава нова процедура и гласуване на ОУП, но това също не се прие. Прие се обаче друго предложение – да се изкажат десетина от присъстващите в залата протестиращи.

„Писна ми, затова съм тук. Бях с двете ми деца да раздавам брошури на гребната, петгодишният ми син раздаваше брошури на гребната база. Ако видите гражданите на Пловдив какво мислят за вас за това решение и за презастрояването, няма да смеете да се появите по улиците на Пловдив“, заяви от трибуната адвокатката Тони Стойчева и добави: „Аз съм адвокат, но от един месец се занимавам с това да опазвам града си“. 

„Днес с това гласуване ще стане ясно в този ОбС кой какви интереси защитава. Този ОУП може би е с хоризонт 25 години, може да бъде променен доста по-рано, но това, което днес ще се приеме, няма да предопредели как ще изглежда града в следващите 30 години, а за много години напред, защото колегите, които се занимават с градоустройство знаят, че това, което се загуби като зелени територии е безвъзвратно изгубено. Т.е. не за следващите 30 години, а вовеки веков“, коментира от трибуната друг от протестиращите, които продължиха да настояват парцелът от 81 дка да се отреди за зелена площ и върху него да не се позволява строителство.

Недоволни пловдивчани обсадиха Общинския съвет, протестират срещу приемането на ОУП (СНИМКИ/ВИДЕО)

В крайна сметка след гласуването, протестиращите напуснаха залата, скандирайки „оставка”.

Подобни статии

Top