Приеха пловдивския Бюджет 2019, вижте какво добавиха към него

Три часа време отне на общинските съветници в Пловдив да гласуват бюджета за тази година днес.

342 млн. лв. е финансовата рамка без парите за европроекти.  162 млн.лв. е държавната субсидия, на 179 млн. лв. възлизат местните приходи. За капиталови разходи тази година са предвидени 56.9 млн.лв. За образование са заложени 130 млн. лева, а за чистота – 36 милиона.

8 млн. лв. са отделени за общинската фондация „Пловдив 2019“, а за културен календар – 1,75 млн.

Заложени са също средства за важни инфраструктурни проекти. Сред тях за довършване на пл. „Централен“ – 11 651 000 лева, 10,5 млн. лв. за довършване на бул. „Северен“, за старта на проекта „Модър-Царевец“ – 1 млн. лв., също толкова за строеж на нов плувен басейн с олимпийски размери до сегашния басейн „Младост“, 350 хил. лв. за старт на реконструкцията на стадион „Пловдив“, 200 хил. за нова детска градина в район „Южен“ и др.

Допълнителните предложения:

По време на дебатите обаче кметът прие и доста от предложенията на политическите групи в местния парламент за допълнителни разходи. Без всякакъв дебат градоначалникът прие предложението на Пепа Деведжиева от Реформаторския блок за допълнителни 280 хил. лв., които да отидат по четири пера. 200 хил. ще бъдат отделени от предвидените в бюджета за улично осветление 1 100 000 лв. за подмяна на осветлението в Стария град. С още 80 хил.  ще бъде увеличен бюджетът, като 50 хил. лв. от тази сума ще отидат за удължаването на стените, в които се полагат урните на кремираните покойници в Централните гробища.  30 хил. лв. пък ще останат като резерв за поддръжката на плувния басейн, в случай че не се намери наемател на обекта.

Прието бе и предложението на съветникът от „Кауза Пловдив“ Едуард Сарафян, който поиска допълнително над 800 хил. лв. за спортни обекти и детски градини. Сарафян настоя още 500 хил. лв. да бъдат заделени за строителство на многофункционална спортна зала в ЕГ „Иван Вазов“. С тази сума, парите за залата в тазгодишния бюджет набъбват до 1 060 000 лв.

1 2

Подобни статии

Top