Приемна за жертви на домашно насилие вече и в УМБАЛ „Св. Георги“

Приемната ще работи всеки понеделник

Приемна за пациенти, пострадали от домашно насилие, разкрива в УМБАЛ „Св. Георги“ пловдивската фондация „Джендър алтернативи“. Неправителствената организация от години се консултира и подпомага жертви на домашно насилие, а новата приемна е стъпка към съвместната й работа с още няколко институции. Сред тях освен най-голямата болница в Южна България, са също ОДМВР, Районна прокуратура и Дирекция „Социално подпомагане“.

Приемната е само една от дейностите по проект „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие и мониторинг на приложението на Закона за домашното насилие“, съобщи адвокат Милена Кадиева от фондацията. Проектът се фокусира върху осигуряването на ефективна защита на правата и интересите на жертвите, като им предоставя юридически и психо-социални консултации. Освен това по него ще се работи и с извършителите на домашно насилие – нещо, което се прави от специалистите на фондацията от близо 6 години. Ще бъде направен и мониторинг на приложението на ЗЗДН, като целта е да се анализира съществуващата към момента практика по граждански и наказателни дела. Идеята е така да се даде шанс на държавата да предприеме необходимите законодателни и изпълнителни мерки, с цел ефективно прилагане на този тип законодателство.

Приемната в Университетска болница вече е разкрита и се намира в помещение срещу Спешното отделение. То е оборудвано с помощта на ръководството на УМБАЛ „Св. Георги“ и ще работи всеки понеделник от 9.00 до 17.00 ч. Сутринта в офиса ще се предлагат четиричасови консултации от психолог и социален работник, а следобед дежурство ще дава адвокат.

1 2

Подобни статии

Top