Приключи обучението на децата в Занаятчийското училище в Стария град

Знанията и уменията им бяха преподавани от 20 майстори занаятчии

В 11.30 часа днес – 30 ноември, в Малка конферентна зала на ДК „Борис Христов“ ще се проведе пресконференция по повод приключването на обучението на деца от пловдивските училища по проекта  „Занаятчийско училище за деца в АИР „Старинен Пловдив“ – 2021“.

Ще участват: Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология, туризъм, Тони Симидчиева – председател на Регионаллната занаятчийска камара, Албена Халачева от РЗК, както и някои от майсторите.

Припомняме, че проектът на дирекция „Култура, археология и културно наследство” в партньорство с Регионална занаятчийска камара, получи финансиране от Министерство на културата в размер на 100 000 лева. Заниманията се проведоха в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите,, Бакалова къща, Галерия „Занаяти“.

Проектът бе насочен към реализиране на целогодишна образователна програма с практическа насоченост за ученици, с цел мотивирането им чрез изкуството на народните занаяти при избора на професионално развитие. По този начин се осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите, стимулира техният творчески заряд и предприемчивост.

Проектът даде възможност изградената база да се използва възможно най-рационално, като през летните месеци в обучението се включиха и възрастни – български и чуждестранни туристи, студенти и жители на града. Знанията и уменията бяха преподавани от 20 майстори занаятчии.

Подобни статии

Top