Прилагат италиански опит за спорта като средство за рехабилитация в затворите у нас (ВИДЕО)

Проектът е насочен към служители в затворите от България, Румъния и Гърция

Спортът като средство за положителната промяна на личността и социалното развитие на лишените от свобода в българските затвори, обсъдиха днес на семинар под тепетата служители на затворите в Пловдив и Стара Загора. Обучението е част от проекта SPIRITS на Фондация „Кураж“, съвместно с партньори от Италиански съюз“ Спорт за всички“ от Алесандрия и Чирие, Сетимо от Италия.

Проектът пренася опита на италианския съюз при практикуването на спорт в затвора в три страни от Европейския съюз – България, Румъния и Гърция. Това са страните с най-голям процент лишени от свобода на 100 000 население: 142 в Румъния, 125 в България, 91 в Гърция.

Според авторите на проекта няма достатъчно проучвания каква е ползата от спортни занимания в затвора, които да предоставят доказателства, че спортът може да осигури смислено средство, за положително влияние върху личното и социалното развитие на затворниците. Налице са обаче, добри практики в тази насока, една от които е на UISP Италия – Италиански съюз „Спорт за всички“.

Вижте във видеото какво обясни пред присъстващите председателят на фондация „Кураж“ Лучия Велева:

1 2

Подобни статии

Top