Природозащитници от Пловдив излизат на протест в защита на Пирин

Природозащитници от Пловдив

излизат на протест в защита на Национален парк Пирин на днес. Събитието е насрочено за 18:30 часа и ще се състои на площада пред Общината.

Митингът под тепетата ще се проведе паралелно с протестни шествия в София, Варна, Русе, Стара Загора и Свиленград. Организаторите от ПП Зелените Пловдив и ПП Движение Да, България-Пловдив настояват за отмяна на решението на Министерски съвет за промяна плана за управление на Национален парк Пирин и оставка на министъра Нено Димов.

Считаме решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г. да позволи  застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на  Национален парк Пирин за незаконно, защото е в пряка колизия с директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за  месттобитанията.

Защото противоречи на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.

Защото грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите – не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от  граждани от цял свят в защита на парка.

Защото  обслужва олигархичните интереси на конесионер, който е прикрит зад  офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.

И защото дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство  в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО, заявяват организаторите.

 

Top