Природозащитници скочиха срещу евентуалните глоби за хранене на кучета и котки

Според природозащитници, по-притеснително е да не се хранят кучетата, защото ще станат агресивни

В Кричим хората са разделени на две заради намерението на кмета на Кричим Атанас Калчев да се въведат глоби от 50 до 500 лева за хранене на бездомни животни. Едните го подкрепят, други – не. Срещу него се обявиха и природозащитници.

„В Кричим нападенията над хора от безстопанствени четириноги се увеличават“, заяви пред bTV тази сутрин Диляна Попова. Друга жена пък разказа, че наскоро куче искало да захапе скейтборда на детето й. Трета жена пък каза, че е против глобата, която е много тежка.

Според адвокат Атанас Бояджиев, кото е природозащитник, в 21 век това не може да се случва. „Кметът дължи отговори защо популацията на кучетата за десет години не е намаляла и какво е свършено“, каза Бояджиев. По думите му една такава заповед ще падне в съда.

„Забраната за хранене на бездомни животни не е начинът за справяне с популацията им. Ако не ги храним, те ще бъдат  агресивни и ще нападат, защото ще бъдат гладни. Те са на улицата, защото са изхвърлени от домовете“, категорична бе природозащитничка от Казанлък, пристигнала в Кричим, за да изрази възмущението си.

Някои от бездомните кучета били изхвърляни от хора от Пазарджишко и Смолянско

Кметът Атанан Калчев обяви, че ще се изготви проект за изменение на съответната наредба, ще има и обществено обсъждане, а после самата наредба ще се разгледа от Общинския съвет. Той обясни, че жалбите от пострадали се увеличават, тъй като кучетата нападали и хора. Последният случай прелял чашата на търпението – нападната била жена от Кричим.

Според Калчев досега единственият начин за намаляване на броя на бездомните животни по улиците на града е бил кастрация, но това не помагало. 131 домашни кучета са официално регистрирани в Община Кричим, каза още кметът и добави, че есента предстояло ново преброяване на домашните четириноги.

Калчев обаче беше категоричен, че в дните, когато има пазар в града, идват хора от Смолянско и Пазарджишко, които изхвърляли кучетата си в Кричим. Самият то ги питал защо не си ги държат в техните села, а те арогантно отговаряли: „Какъв ти е проблема, където искаме, там ще ги пускаме, не вършим нищо незаконно и нищо лошо“.

„Бюджетът ни не е в състояние да поеме изграждането на местен приют за бездомни четириноги. До 2028 г. имаме да изплащаме общински дълг“, каза още Атанас Калчев.

Снимка: bTV

Top