Присъдиха служебна победа на Академик

Пловдивчани излязоха на трето място след като комисия уважи контестацията им срещу Балкан

Комисия уважи контестацията на Академик Бултекс 99 след мача като гост на Балкан, в който в игра за ботевградчани влязоха петима чуждестранни състезатели и по този начин беше нарушена наредбата за първенството.

Комисия в състав Лили Борисова, Сандра Велчева, Иван Чолаков, Петър Георгиев и Тодор Стойков препоръча на генералния мениджър на НБЛ Борисова да отсъди служебна загуба на Балкан, след като топката в била жива с петима чужденци на терена, и по този начин уважава контестацията на Академик Бултекс 99.

Това доведе до служебна загуба за ботевградчани и нула точки в класирането за тях от този кръг, а Академик получава две за победа.

Правилото в чл. 74, ал. 2 от Наредбата за Държавно първенство – мъже – НБЛ предвижда, че: „…по време на игра, на терена трябва да има минимум 1 състезател, който има право да играе за Националния отбор на България и не е придобил българско гражданство по натурализация…“, което правило е било нарушено от отбора на Балкан.

За нарушението на разпоредбата на чл. 74, ал. 2 от Наредбата се предвижда посоченото в чл. 40, т. 45 от ДАП – служебна загуба. Съгласно чл. 105, т. 4 от Наредбата, при нарушение на чл. 74 служебна загуба се присъжда от генералния мениджър на НБЛ.

Така пловдивчани излязоха на трето място във временното класиране с 34 точки, колкото има и Рилски спортист. Временен лидер е Левски с 35 точки след победа над Берое със 78:68.

Подобни статии

Top