„Пристанища“ на художника Атанас Хранов от днес в музей „Филипополис“

Изложба-живопис и пластика „Пристанища“ на художника Атанас Хранов ще бъде открита в галерия – музей „Филипополис“ .

За изложбата Александър Секулов казва: “ Вълните са последното пристанище, макар все още да не го приемаш. Ти още вярваш в прилива и отлива, ти още дишаш радостно със вятъра… Когато всичко се успокои във теб, когато хоризонта се превърне на зеница и ти си само кръг, пулсиращ кръг на светлината, ще чуеш как шуми кръвта – това последно плаване, наречено от теб, но не за теб. И няма нищо по – самотно от глас на мъж, изправен срещу собствената кръв – родината, която те поглъща, пристанище, което те изпраща, небето, сред което се издигаш, предишния живот изгубил, загубил себе си напълно, дори не можеш да си спомниш дали си бил и бил ли си изобщо, достигнал нищото и озарен. И никъде не ще отплаваш вече, защото сам си се превърнал на пристанище за другите, които викат в тъмното, които чакат твоето спасение, за да живеят дълго те самите.“ 

Атанас Хранов е роден на 11 октомври 1961 г. в гр. Пловдив.

Учи в Средно училище по изкуства, Котел (1980). Завършва Художествената академия в София през (1987) г., специалност „Дърворезба“ при проф. Антон Дончев.

Работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете.

Характерни за автора материали са дърво, ръчна хартия, платно, бронз, сребро и полимерна мазилка върху метална конструкция. Автор е на над 60 самостоятелни изложби, участва в множество общи инициативи и кураторски проекти.

Осъществява съвместни проекти с поетите Веселин Сариев и Александър Секулов.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия в София, на много други музеи в страната, както и на частни колекции в България и чужбина.

Атанас Хранов е запален мореплавател. Живее и работи в Пловдив.

Вернисаж:  18:30 – 20:30 часа

Подобни статии

Top