Признаци, че сте много по-умни от другите

Не всички се раждат еднакво красиви и умни. Едни са природно по-красиви, други по-умни. Разбира се, и двете характеристики търпят промени през целия ни живот, повлияни от различни фактори.

Външни белези и пропорции определят това, колко красива външност има човек, затова лесно можем да определим, когато някой е по-красив от останалите. Ами с интелекта? Как да разберем дали един човек е по-умен от друг?

Ето някои характеристики, които според науката по-интелигентните хора притежават:

Те знаят колко много не знаят

По-умните хора могат да си признаят, когато не са запознати с дадена тема. Те не се страхуват да кажат „не знам“, защото осъзнават, че могат да се научат. Експеримент, проведен със студенти, показва, че участниците с по-нисък резултат на тест предполагат, че са отговорили на повече въпроси вярно, докато тези с по-висок резултат по-често подлагат своя успех под съмнение., пише БЛИЦ.

Изключително любопитни са

Както е казал Айнщайн: „Аз нямам специални таланти. Просто съм изключително любопитен“. Проучване от 2016 г. открива връзка между интелекта на децата и желанието им да преживяват нови неща с техния интелект и любопитност като възрастни.

Не се разсейват лесно

Хората, които могат дълго време да извършват задълженията си, изключвайки разсейващите фактори, се смятат за високо интелигентни. Доклад от 2013 г., описващ две малки проучвания, подкрепя това твърдение. Двете проучвания откриват, че хората с по-висок коефициент на интелигентност по-трудно забелязват движения във фона на видео, защото са концентрирани върху важната информация и филтрират излишното.

Лесно се адаптират

Скорошно проучване твърди, че нивото на интелигентност на един човек зависи от способността му да промени своето поведение, за да може да се впише по-ефективно в нова среда или да я промени. Наслаждават се на собствената си компания Интересно изследване, публикувано в британското списание „Journal of Psychology“ през 2016 г., открива, че по-умните хора се наслаждават по-малко на социализиране с приятели, отколкото останалите.

Те са много забавни

Интелигентните хора имат прекрасно чувство за хумор. Проучвания на „Университета Ню Мексико“ подкрепя това твърдение. Едното изследване установява, че хората, които са пишели най-забавните заглавия на анимации, са изкарали и най-висок резултат на тест за вербална интелигентност. Другото проучване пък открива, че професионалните комедианти имат по-висока от средната вербална интелигентност сред хората.

Могат да свързват неща, които изглеждат несъвместими

Умните хора са креативни и виждат пътища там, където другите не виждат нищо. Това е така, защото те могат да свържат неща, които на пръв поглед изглеждат несъвместими. Например ако си мислите, че няма нищо общо между сашимито и динята – грешите. И двете се сервират сурови и студени.

Подобни статии

Top