Про и Контра от ВМРО за общинската сесия в Пловдив

Какво ще гласуват съветниците „Против“

За пореден път ставаме свидетели на прокарване на нечии интереси в сферата на здравеопазването. Това заяви лидерът на градската организация на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев. Поводът е изборът на нов управител на КОЦ – Пловдив и скандалите, които породи той. Казусът влиза като точка в дневния ред на утрешната общинска сесия, а от ВМРО няма да я подкрепят.

По думите на Инчев недоумение буди фактът, че сегашният шеф е одобрен единодушно на предходния конкурс, а сега той дори не е сред фаворитите. Освен това, припомнят от ВМРО, под ръководството на настоящия директор КОЦ – Пловдив е регистрирал печалба за миналата година в размер над над 1 500 000 лева.

Ввоеводите няма да подкрепят също така решението за освобождаване директора на Спортния диспансер и назначаването на друг човек без конкретни мотиви, обясни Инчев и призова: „Апелираме администрацията да започне да работи и да не поставя постоянно общественото здравеопазване в риск„.

Друг тревожен момент, излизащ наяве от документацията за сесията – се явява изпълнението на бюджета към 30 юни 2020 година, посочват от партията. Анализ на цифрите показва устойчива тенденция за намаляване приходите в Общината.

Така например към 30 юни данните показват, че от планирани над 23 000 000 лева от данък придобиване на имущество, събраните са около 10 000 000 лева. При заложени приходи от продажба на стоки и услуги в размер на 14 000 000 лева пък са събрани под 4 000 000 лева.

И още – към 30.06. има 22 000 000 лева налични средства от местни приходи, в същото време са декларирани над 600 000 лева просрочени задължения. Просрочените вземания за местни дейности пък са в размер на над 19 000 000 лева. И най-голямото разминаване – при заложени над 45 000 000 лева за строежи, инфраструктура, ремонти и прочие към момента са изразходвани под 1 000 000 лева, вадят сметката от ВМРО.

Сумарно изчисленията показват проблеми и то в големи размери. Очевидно максимата е по-добре да имаш пари в касичката, отколкото да решаваш проблемите на хората„, коментира Инчев. По думите му решението за изход от ситуацията е едно – реформи: оптимизация на администрацията, гонене на разултати, мотивация.

Рано е да се търси политическа отговорност при един 4-годишен мандат, но не е рано за административна отговорност„, подчерта градският лидер.

1 2

Подобни статии

Top