Пробация за Любомир Яков, заплашил с убийство парламентарната шефка Ива Митева

Младият мъж, който живее в Стара Загора, бе автор и на телефонната заплаха за бомба на автогарата в Пловдив

Три години пробация отсъди Софийският районен съд за 26-годишния Любомир Яков, който се закани с убийство на председателя на 46-то Народно събрание Ива Митева.

Яков, който живеел в Стара Загора, но имал баба в пловдивското село Красново. Преди да бъде осъден за заплахата към Митева е задържан за кражби и заплахи. Една от тях бе телефонната заплаха за взривяване на автогарата в Пловдив, за която получи условна присъда. Отново под тепетата през 2019 г. е реализирал друга престъпна схема чрез крадене на фалшиви профили в интернет и искане на пари.

Припомняме, че заплахата към Ива Митева беше отправена с имейл, изпратен до Министерството на правосъдието на 2-ри септември вечерта. В мейла пишело: „В София съм, имам оръжие и ще я убия, има майка и нея я знам къде живее“. На 03.09.2021 г. тя е уведомена за електронното писмо и заканването възбудило у нея основателен страх за осъществяването му.

Още на същия ден Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство по случая. В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи, които са доказали, че Яков е авторът на заплахата.

Освен пробацията, Яков трябва да полага и две години по 200 часа „безвъзмезден труд в полза на обществото“.

Подобни статии

Top