Пробегът на мира преминава през Пловдив

Най-дългата мирна щафета откликва на апела на ООН за световен мир

В Деня на независимостта – 22 септември, отборът на Пробега на мира ще се присъедини към инициативата „Ден на отворените улици“ в гр. Пловдив като част от Европейската седмица на мобилността. Основната идея на този празник е насърчаването на физическата активност и здравословния живот в чиста градска среда.

Българският отбор на световния Пробег на мира (www.peacerun.org/bg) кани всеки желаещ да се присъедини към тази чудесна инициатива, посветена и на Международния ден на мира, отбелязван от ООН само ден преди това – на 21 септември. Деца и възрастни ще имат възможността да тичат с факела на мира през затворената за автомобили зона. С опит в бягането или без, всеки може да се включи от всяка една точка на отсечката, за да измине каквото разстояние поиска и да предаде щафетата на следващите ентусиасти.

Художествена работилница ще очаква всички деца, които желаят да изразят в рисунки своите представи и мечти за мир. Рисунките ще станат част от грандиозно международно събитие – изложбата „Цветовете на мира“, която се провежда всяка година в Колизеума в Рим с над 5000 творби на деца от целия свят, вдъхновени от тази всеобщо значима тема.

Броени дни след това, на 26 септември, българският отбор на Пробега на мира ще се присъедини към групата международни бегачи, които ще пресекат българската граница по време на локалния пробег през Молдова, Румъния и България. Това е част от глобалната инициатива, с която международната организация „Пробег на мира“ откликва на апела на ООН за световен мир. Всички, които желаят да се включат в щафетата, могат да го направят в периода 26 – 30 септември, когато пробегът ще премине през България по следния маршрут:

26 септември            – Свищов – Полски Тръмбеш – Бяла – Попово

27 септември            – Търговище – Велики Преслав – Шумен – Мадара

28 септември            – Каспичан – Нови Пазар – Добрич

29 септември            – Балчик – Каварна

30 септември            – Варна

1 2

Подобни статии

Top