Пробивът под Водната палата стартира с викове "Оставка" от протестиращи (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Пробивът под Водната палата стартира с викове „Оставка“ от протестиращи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Затвориха източната част на бул. „Марица-юг“

Първа копка на пробива под Водната палата бе направена днес по време на официална церемония на паркинга срещу палатата. Зам.-кметовете по строителство и транспорт Пламен Райчев и Тодор Чонов размахаха кирки и дадоха старт на строителните дейности. В същото време 20-на пловдивчани, представители на Демократична България и партия КОД протестираха с викове: „Спрете се!“, „Райчев, вън!“ и „Оставка!“, а после освиркаха церемонията.

Първата копка на обекта, заради който градът под тепетата се раздели на два лагера, бе направена в отсъствието на кмета Здравко Димитров. Градоначалникът от вчера е в болнични заради операция на тазобедрената става в пловдивска клиника. По време на церемонията зам.-кметът Пламен Райчев припомни, че проектът се коментира от три години, а медийната разгласа е доста голяма. По думите  му проектът е нужен на пловдивчани, защото сегашното кръгово кръстовище е изключително натоварено в час пик.

„Основният проблем е, че в тези часове движението по моста над река Марица на практика спира. Знаете, че е забранено в тунели и на такива съоръжение да има престой на автомобили. Второто нещо, което налага този пробив, е че трафикът в района е огромен и има огромни задръствания. Единственият вариант е да направим кръстовище на две нива“, посочи Райчев.

Според зам.-кмета по транспорта Тодор Чонов засега в района ще се затвори само източната част на кръстовището, откъм бул. „Марица-юг“, като за байпас ще се ползва ул. „Никола Войводов“. Основният булевард „Цар Борис Трети Обединител“ ще остане отворен, както и бул. „Марица-юг“ от Пешеодния мост до кръговото движение. Тази организация на движението ще остане до пролетта, а след това строителите ще се прехвърлят от другата страна.

„През цялото време основният булевард ще е отворен“, обясни Чонов и допълни, че сегашното кръгово кръстовище ще се премахне, а транспортният възел ще бъде на две нива. По думите му трафикът ще се поеме от бул. „Шести септември“.

1 2

Подобни статии

Top