Проблемът с водните количества на Въча стигна до областния (СНИМКИ)

Дани Каназирева обеща дългосрочни мерки, публичност и ясна отговорност

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева разговаря с представители на неправителствения сектор, ангажирани с проблемите на река Въча – РСНЦ „Олимпик 2002“ и Сдружение „Балканка“, съобщиха от кабинета на губернатора. По думите й с управителя на НЕК, Предприятие „ВЕЦ“ – Пловдив Георги Беловодски вече са договорени няколко стъпки с конкретни срокове за изпълнение:

Първо – до края на март 2020 година трябва да се изгради измервателна станция, която в реално време да осигурява публичен достъп и информация на всеки един гражданин за количеството вода в р. Въча;

Второ – до 28 февруари 2020 година НЕК трябва да направи проучване за възможностите екологичните водни количества да се изпускат с работа на малки турбини при ВЕЦ или чрез друго хидротехническо съоръжение;

Трето – в срок до 30 септември 2020 година трябва да се проектира и изгради съоръжението, което трайно да реши проблема с осигуряване на минимални екологични водни количества в реката, които да се изпускат постоянно и целогодишно и при спиране на ВЕЦ.

От МОСВ пък ще гарантират изпускане на 5 куб.м./сек. вода независимо от ситуацията до трайното решение на проблема, поясни още Каназирева.

Подобни статии

Top