Продължава борбата с огъня край Югово

50 военнослужещи се включват в гасенето днес

Осми ден продължава борбата с огнената стихия над родопското село Югово. Частичното бедствено положение в селото остава до 30 август.

В борбата с огнената стихия вчера се  включиха над 170 души, сред които военни и  над 30 доброволци от цялата страна. Въпреки усилията им обаче просеката, която трябваше да бъде изградена, за да предпази селото от нахлуването на пламъците, все още не е напълно готова. Местните жителите настояват в гасенето да се включи и още един хеликоптер.

Днес в борбата с огъня за седми ден ще се включат общо 50 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк – Асеновград и 5 единици техника. Това съобщи пред NOVA майор Емил Григоров от поделението.

Военните ще бъдат разпределени в две групи. По-малката група ще действа в района на височината Бухлава, която е на 3,5 км северозападно от Югово. Там целта е да се направи просека, за да не се допусне огънят да стигне до селото.

Основната група военни ще работи в района на връх Божево име, където е епицентърът на пожара и продължават работите по потушаването му.

През нощта в района на пожара падна проливен дъжд. „Със сигурност този дъжд ще помогне много както на действията на пожарната, така и на действията на военнослужещите“, коментира майор Григоров.

В гасенето на пламъците ще се включат и доброволци. Според тях днес една от задачите е да се свърже просеката край Югово с тази край Нареченски бани.

Няма опасност за населените места

Засега пожарът остава низов. Няма опасност пожарът да обхване близките населени места, съобщиха тази сутрин  от пожарната в Пловдив. Заради дъжда огънят е паднал в по-ниските части на стръмния терен, което ще даде възможност на пожарникарите днес да го локализират и по периметъра, обясни пред БНТ главен инспектор Димитър Бришимов, който ръководи екипите от пожарникари, военни и доброволци.

„Утрото е по-добро от вчера и предишните дни. Поваля през нощта. Сега има много мъгла и не се вижда как се развива пожарът. Обаждат се много доброволци, не връщам никого, защото не знаем как ще е днес. Снощи беше същото, като през деня. Сега има много влага във въздуха и се надяваме да се ограничи пожарът, надяваме се“, каза пред Радио Пловдив кметският наместник на Югово Владимир Гаджуров.

Снимка: Министерство на отбраната

Подобни статии

Top