Продължава да се разраства пожарът над Югово - DC news

Продължава да се разраства пожарът над Югово

Седми ден продължава борбата с пламъците

Големият пожар над село Югово се разраства. Седми ден продължава борбата с пламъците, обхванали над 1 000 декара гора в трудно достъпна местност. Хората се обърнаха с призив за помощ от държавата и поискаха в потушаването на стихията да се включи и летателна техника от чужбина.

Седем противопожарни автомобила тази нощ останаха на място, а в момента екипите правят обход на целия периметър. Добрата новина е, че тази нощ пожарът не се е разраснал.

„Нощта мога да кажа, че премина почти спокойно. Единствено развитие на пожара е имало в горната част на билото, но долу, откъм населените места – не. Пожарът се разраства в очакваните си параметри, в недостъпни места, където технически няма как да го обработим. По посока населените места от страна на Нареченски бани вчера беше добре обработен и няма развитие там, в посока Югово леко пълзи по пропастите и е на километър и половина от селото. Сега ще въведем там около 60 души, които ще минат на ръка и ще го обработят по неговия периметър, а където той е в недостъпните места, ще изработим просеки, които ще охраняваме. Така ще гарантираме безопасността на населеното място на 100 процента. Около 40 души – 20 военни и 20 доброволци ще въведем в тази част и те ще бъдат водени от служители на пожарната, подпомагани от местни жители, ловци, които перфектно познават терена“, обясни пред БНТ тази сутрин гл. инспектор Димитър Бришимов, началник сектор „Пожарогасене и спасителна дейност.“

Безсънна и неспокойна нощ изкараха местните жители.

Те бяха в готовност за евакуация. До такава обаче не се стигна, въпреки че огънят заплашително слезе към селото.

„Сутринта ситуацията винаги е по-спокойна. По обяд и следобед обаче започва да духа вятър и пожарите започват да се развиват. Огнената стихия е обхванала много фронтове, декарите вече са хиляди и цялото било гори. За съжаление, пожарът вече е близо до Югово. Вчера цял ден сме правили просека в продължение на около 400 метра и с ширина 10-15 метра, за да се премахне повърхностното горимо натоварване, защото то е опасно”, обясни пред NOVA кметският наместник на Югово Владимир Гаджуров.

По думите му огънят е на много фронтове – към Нареченски бани, дерето към Лъки, а положението е страшно.

„Огънят все още не е стигнал до първите къщи в Югово. По права линия има още около 1 000 метра. Теренът е много стръмен, там има скали затова решихме да направим просеката непосредствено преди селото”, добави още кметският наместник.

В гасенето днес се очаква да дойдат военнослужещи, доброволците ще бъдат насочени в Югово. „Надяваме се да разширим просеката и евентуално да не дойде до просеката огъня, защото там нямаше вода. Вчера хеликоптерът се забави по неизвестни причини. Ден и половина го нямаше”, уточни Гаджуров. И призова:

Вертолет „Кугар“ отново в битка с огъня над Югово (СНИМКИ)

„Време е тази държава да помисли, оттук нататък ще има пожари, България ще гори все повече и повече, а нямаме летателна техника. Този „Кугар“ хвърля два-два и половина тона вода, от голямо разстояние, разпръсква, но това е. Леко забавя огъня и пожара“.

И тази сутрин в Югово са се събрали доброволци, които са решили да участват в гасенето.

Сред тях са хора, които живеят в селото, пристигнали са доброволци от Бургас, Стара Загора, София, Севлиево. Те очакват инструктаж от пожарната. „Около 40-50 души на ден идват на място да помогнат“, обясни гл. инспектор Бришимов.

И днес се очаква на да се включат 47 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк в Асеновград, много огнеборци от няколко служби на пожарната и горски служители.

Припомняме, че от вчера е обявено частично бедствено положение в община Лъки.

Частично бедствено положение в община Лъки заради пожара над Югово

Ясна и причината за пожара – две мълнии, които са паднали в два участъка на билото и са предизвикали два пожара. „На билото никой не е работил и има много паднала маса от снеговете. Там е основният проблем, защото е високо горимо натоварване. От двете страни има огромни пропасти, в които са паднали дървета и шишарки, които са лесно запалими и предизвикват вторични пожари. Те се движат бавно надолу, но когато се съберат две дерета, пожарът пак се качва нагоре и загражда екипите. От страна на Нареченски бани и Югово пожарът пълзи, а пропастите са опасни за гасящите огъня терен“, обясни още гл. инсп. Бришимов.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Top