Продължава гасенето на огнената стихия над Югово, гасят пожар и край Новаково - DC news

Продължава гасенето на огнената стихия над Югово, гасят пожар и край Новаково

Критична ситуация през нощта, огънят е обхванал короните на дърветата

И днес продължава гасенето на горския пожар над село Югово, съобщиха от ГДПБЗН. През нощта се е стигнало до критична ситуация, при която огънят в центъра на огнището се е разгорял силно и пламъците са обхванали върховете на дърветата. Усилията на огнеборците са попречили на огъня да слезе надолу.

Площта на пожара вече е над 1000 дка и огнената стихия се развива на два фронта – Нареченски бани и Юговското ханче. Местността е труднопроходима и се изнася вода с бидони. Изпратени са от РДПБЗН-Хасково два високопроходими пожарни автомобила. Създадена е организация за извънредно повикване на 10 служители от РДПБЗН – Пловдив. Пожарът обаче продължава да се разраства.

Малко след 8 часа към мястото тръгна нова група спасителни екипи: 36 военни от 4-и артилерийски полк, 20 пожарникари, горски служители и доброволци. Те ще сменят дежурилите през нощта екипи. Асеновградските артилеристи са в района на пожара за втори пореден ден. Вчера повече от 12 часа военнослужещите помагаха в гасенето на огъня, уточняват от Министерство на отбраната.

Отново хеликоптер ще участва в гасенето

За трети пореден ден в гасенето на този пожар днес ще се включи вертолет „Кугар” с екипаж от 24-а авиационна база, който ще извършва гасене на огъня от въздуха. Вчера до обяд един вертолет „Кугар” направи 14 водохвърляния в района на пожара, а следобед втори вертолет извърши още 10 водохвърляния за гасене от въздуха.

За улесняване на придвижването в лошия планински път, където коловозите достигат на места до един метър, огнеборците са въвели еднопосочно движение: автомобилите се качват от Нареченски бани и се връщат от Югово, съобщи БНТ.

Припомняме, че пожарът пламна на 12.08.2021 г. около 7 ч. сутринта. В ликвидирането му участваха 6 пожарни автомобила от РСПБЗН-Лъки и РСПБЗН-Чепеларе, РДПБЗН-Хасково с общо 21 служители, около 20 служители на Държавното горско стопанство, 30 военнослужещи от военното формирование в Асеновград, доброволци от с. Югово и с. Нареченски бани – 8 човека, шестима членове на доброфолното формирование „Асеневци“ и два хеликоптера.

Огънят остава далече от населеното място, успокоиха от пожарната служба.

Пламна отново пожар в района на асеновградските села Жълт камък и Новаково

Междувременно вчера следобед, в 15:19 ч. в Оперативния център при РДПБЗН-Пловдив е получен сигнал за друг пожар в горски масив на мястото на горял преди няколко дни пожар в района на асеновградските села Жълт камък и Новаково.

В ликвидирането на произшествието са се включили 3 пожарни автомобила от РСПБЗН-Асеновград и 8 служители на Горското стопанство с 4 Тойоти. Пожарът е локализиран на площ около 2 дка в труднопроходима местност. Днес гасенето продължава.

Снимка: Фейсбук/Забелязано в Лъки/Plamen Plahov

Подобни статии

Top