Продължават да търсят тялото на 15-годишното момче, удавило се край Марково

Детето потънало на дълбочина около 4,5 м

След 9.30 ч. днес отново ще бъде подновено издирването на 15-годишното момче, което се удави в микроязовир край пловдивското село Марково. Това съобщи кметът на селото Пламен Кабаков пред bTV.

Припомняме, че инцидентът е станал около 17.00 ч., докато момчето и още две негови приятелчета – момиче и момче от близкото село Първенец, си играли върху самия лед.

Дете падна в язовир, водолази издирват тялото му

Според разказите на децата, които са били заедно с потъналото момче пред кмета на селото, трите деца се разхождали върху леда. 15-годишното момче ги приканило да влязат навътре и дори подскачало върху леда, за да покаже, че е здрав. Има и версия, че са се опитали да си направят екстремно селфи върху леда. В един момент обаче ледената кора се пропукала и момчето пропаднало.

Според другите две деца то се е борило да излезе поне 15 минути от водата. В това време те повикали по телефона дядото на едното от децата, който също опитал да помогне и да извади удавника с въдица, но не успял. След това се обадили на тел. 112.

Имало ли е шансове да спасят момчето?

„Пристигнах на мястото на шестата минута. Може и да е имало шансове да го спасим, ако се бяха обадили направо на спешния телефон“, каза Пламен Кабаков. По думите му, когато дошъл на язовира нямало никого, а после дошли също полиция и спасителния отряд. Малко по-късно се появили и децата с една възрастна жена.

В леда имало дупка с размер около 3 кв. метра, обясни кметът. Според него в този участък язовърът е с дълбочина около 4,5 м. По думите му спасителите издирвали тялото в микроязовира до 20 часа снощи, но заради тъмнината и падналата гъста мъгла, се наложило да преустановят издирването.

Кабаков изказа съпричастност към родителите и семейството на детето.

Той съобщи още, че язовирът е напоителен, създаден е през 60-те години и се стопанисва от община „Родопи“. Водоемът не е охраняван, но има табели, че къпането и влизането в него е заранено.

Подобно нещо не се е случвало досега, коментира още кметът на Марково.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top