Продават барове и заведения в Пловдив, купуват се основно апартаменти

Брокери прогнозират, че в началото на новата година цените на заведенията за продажба ще паднат

Увеличил се броят на баровете и ресторантите, които се предлагат за продажба на имотния пазар. В Пловдив, който беше Европейска културна столица, се отвориха много нови заведения и сега кризата се усеща силно, предава БНТ.

Брокерите прогнозират, че в началото на новата година цените на тези имоти ще паднат заради завишеното предлагане.

В града под тепетата седмично излизат по две нови оферти за продажба или наем на заведения за обществено хранене или кафенета. Тъй като търсене няма, натрупването на подобни имоти вече е голямо.

„Миналата седмица имаше няколко и то доста качествени оферти за продажба на цели бизнеси направо, защото помещения като заведения, ресторанти за обществено хранене много трудно може да бъде приспособено за нещо друго“, посочва брокерът на недвижими имоти Мирослав Язов.

По думите му цените, на които се предлагат, се движат средно между 800 и 1000 евро за квадратен метър с включено оборудване. Според Язов едва ли към момента ще има някакви сделки.

Очакванията са продажбите да започнат през февруари-март, когато е възможно цените да паднат. За момента една част от заведенията са се ориентирали към кетъринг и разчитат да получат обещаните от държавата финансови помощи.

„Ще се мъчим до край. Аз се занимавам толкова години с това нещо, аз съм си готвач човек, няма как да спра, какво да правя, това ми е бизнеса само това умея да правя. Аз мога да готвя, да правя десерти, да правя хляб“, споделя Николай Боруков, който е управител на ресторант.

Допреди година в Пловдив ежедневно отваряха врати нови заведения.

„Те се отваряха покрай 2019-а – бума на европейската столица на културата. Много външни фирми влезнаха от София, Варна и т.н., но пазарът се ограничи до минимум“, добавиНиколай Боруков.

Ръст в предлагането има и на всякакви търговски площи – магазини, офиси, хотели. Продават се обаче основно апартаменти, в които хората инвестират спестяванията си.

Източник: БНТ

Подобни статии

Top