Продават на търг топката, с която Марадона вкара гола с "Божията ръка" - DC news

Продават на търг топката, с която Марадона вкара гола с „Божията ръка“

Очакваната цена е между 2,8 и 3,3 милиона долара, нейн собственик е реферът-грешник Али Бин Насер, който призна попадението срещу Англия на Мондиала в Мексико`1986

Топката, с която иконата на световния футбол Диего Армандо Марадона вкара гола с Божията ръка срещу Англия на Световното първенство в Мексико през 1986-а година, ще бъде продадена на търг следващия месец. Очакваната цена, за която реликвата би трябвало да намери своя нов притежател, е между 2.8 и 3.3 милиона долара, съобщана БТА.

Голът е един от онези, обвини с най-много полемика в историята на футбола. Той скача пред вратаря Питър Шилтън, когато топката лети, удря я със своята ръка и я вкарва във вратата, за да открие резултата на четвъртфиналния мач, който се игра на стадион „Ацтека“. Това скандално попадение беше последвано от второто, което обаче беше невероятен самостоятелен пробив, наричан от мнозина „Голът на века“.

Тунизийският съдия Али Бин Насер, който ръководи въпросната среща, е собственик на топката. Самият Бин Насер не забелязва играта с ръка при първото попадение като прехвърля вината на българина Богдан Дочев, който е страничен съдия. Самият Дочев неколкократно е обяснявал, че е съобщил на Бин Насер за нарушението, но арбитърът не реагирал.

Търгът, на който ще бъде продадена топката, ще се проведе на 16-и ноември (сряда), и е организиран от Graham Budd Auctions във Великобритания.

Самият съдия смята, че сега е дошъл правилният момент, за да се раздели с топката и изрази надежда, че купувачът ще я изложи на публичен показ.

Той казва за онзи момент в Мексико преди 36 години: „Не можах да видя инцидентът съвсем ясно. Двамата футболисти, Шилтън и Марадона, бяха с гръб към мене“.

„Според инструкциите на ФИФА преди турнира, аз погледнах моя помощник да ми потвърди редовността на гола. Той тръгна към централната линия и явно беше доволен, че попадението трябва да бъде зачетено. След края на мача старши треньорът на Англия Боби Робсън ми каза: Ти свърши добра работа, но помощникът ти беше безотговорен“.

Марадона, който почина през ноември 2020-а година, казваше, че голът е отбелязан „малко с главата на Марадона, малко с ръката на Бога“.

Организаторът на търга Греъм Бъд заяви: „Предвид историята, която е около тази топка, очакваме това наддаване да бъде изключително търсено, посетено и атрактивно, когато бъде обявено в търга“.

На финала Аржентина спечели световната титла, след като победи Западна Германия (ФРГ) на финала.

Иначе фланелката на Марадона от същия мач беше продадена през май за 8,2 милиона долара, което е нов световен рекорд за спортен артикул.

Фланелката на съдията Бин Насер от Тунис, заедно с подписана от Диего Марадона за него друга фланелка, ще бъде изложена на аукциона другия месец за отделно наддаване. Все още няма ясно за този артикул колко ще бъде началната цена.

Подобни статии

Top