Проект „+ 7 HOURS“ представя пространствена модна инсталация и моден филм

Японската и българската култура се преплитат чрез съвременния моден дизайн

Японската и българската култура се преплитат през визуалния език на съвременния моден дизайн в проекта „+ 7 HOURS“, в рамките на който ще бъдат представени изложба-пространствена модна инсталация и моден филм.

Проектът се реализира от концептуална дизайнерска платформа „ИВАН АСЕН 22”, част е от официалната програма на „Пловдив 2019“, Фокус: Японска култура, в партньорство с EU Japan Fest.В рамките на който ще бъдат представени изложба-пространствена модна инсталация и моден филм.

Изложбата, чието официално откриване ще се състои на 01.09 от 19:00 часа в СКЛАД, ще покаже  рaзрaботени от девет български модни дизайнери и четирима японски студенти по моден дизайн концептуални облекла-обекти. Филмът е съвместна работа на български и японски артисти, с участието на актрисата Ирмена Чичикова.

Основното изразно средство в проекта е дрехата, разглеждана не като функционално облекло, а като художествен обект: концептуална дреха-скулптура, носеща свое собствено послание.

Вдъхновения са традиционната японска и българска култура, личната история на собствениците на автентични японски кимона, съчетани с явления от съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете страни.

Тъканите, материята на дрехите, същевременно ефимерна и устойчива, пресъздават идеята за мимолетността, но и за безкрайността на живота ни.

В създадените си за изложбата работи, дизайнерите ще използват платове, закупени в Япония. Чрез дрехите, вдъхващи нов живот и нов смисъл, ще бъдат изпратени послания от едно общество към друго отвъд време и пространство.

„Българско тяло с японска душа. Или обратното. Истински себе си чрез корените си, познанието за рода си и опознаването на чужди времена, история и автентичност. Чрез тъканите, символите, традиционните носии, така нужни в съвременния ни свят, за да бъдем по-близо до онези, от които произлизаме.” (Ирмена Чичикова, актриса, вдъхновител на проекта)

Top