Проект ЕКСПОНАТИ представя пловдивски истории в специална онлайн премиера

Хибриден жанр между пърформанс, видео и сцена на открито като част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата

С онлайн премиера и специална селекция от пловдивски истории открива новата 2022 година Студио VOX POPULI – пионерът в  документалния театър на българска сцена.

Най-успешният проект на компанията за 2021 г. ЕКСПОНАТИ, част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата, започва своето онлайн ексклузивно представяне днес на сайта на VOX POPULI и на сайта на Фондация “Пловдив 2019”, партньор в реализацията на проекта.

Началото е в 19.30, а достъпът е свободен.

С ЕКСПОНАТИ VOX POPULI излезе на открито като реакция на COVID рестрикциите. В резултат на това компанията реализира концепцията за “мобилна сцена” със сценографски кабини 1 кв. м, които буквално доближават театъра на ръка разстояние до зрителите.

Във всяка кабина има отделен актьор, поставен в специална сценографска среда. Концепцията дава на Студио VOX POPULI и своеобразна нова територия за развитие и нова форма на документален цикъл.

В онлайн премиерата на ЕКСПОНАТИ – Пловдив публиката има възможност да види актьорските превъплъщения в 5 отделни видеа, заснети в тематична за историята среда.

Видеото ще е на разположение на зрителите без ограничение във времето и се представя на сайта на VOX POPULI, с което се маркира и юбилейната програма по годишнината на компанията, която през 2022 г. празнува 10 години от създаването и над 15 пърформанса и участия в множество международни и местни фестивали, проекти в Берлин, Ню Йорк, Франция. ЕКСПОНАТИ – Пловдив е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата.

Петко Каменов, Василия Дребова, Стойка Стефанова, Георги Налджиев, Мила Банчева и Живко Гущеров влизат в ролите на пловдивчаните, чийто нестандартен прочит на живота и светоусещане, екипът на VOX POPULI срещна, записа и претвори.

Режисьор на пърформанса е Неда Соколовска, артистичен директор на Студиото, сценографската работа е на Борис Далчев и Невена Георгиева. Оператори на видеата са Лъчезар Димитров и Андрей Аспарухов, монтажът е на Стефан Куцаров.

ЕКСПОНАТИ Пловдив е очаквано и естествено продължение на партньорството на VOX POPULI с Фондация “Пловдив 2019” след успешния съвместен проект – 100% Пловдив, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата в годината на титлата, реализиран по идея на немската театрална компания Rimini Protokoll.

Top