Проект обучава деца от различни етноси на занаяти

Занаятът влиза в махалата

Утвърдени български автори на приложни изкуства ще предадат знанията и опита си на младежи от различни етноси в пловдивското СУ „Никола Й. Вапцаров”. Проектът „Занаятът влиза в махалата“, организиран от фондация „Метаарт“, стартира днес – 16-ти февруари. В пет съботни сутрини до края на март децата от училището ще имат възможността да вземат участие в поредица срещи с видни български творци на приложни изкуства.

Дарина Христова, Дияна Нанева, Весела Котева, Флориан Демирев и др. ще покажат на децата как се работи с естествени материали, как се създава комикс, как се нанасят изображения върху платно или как се изработват ръчни лампи. Работилниците ще са със силна практическа насоченост, като в процеса на работа децата заедно ще изработят различни видове артефакти, използвайки техники, специфични за различните стилове на лекторите.

Желанието на организаторите е не само да да поставят акцент върху творчеството на младите хора – нещо, заложено като една от основните цели на фондация Метаарт – но и да помогнат за смесването на младежи от различни етноси в колективна творческа среда.

Проектът ще завърши на 30-и март в залата на културен център Тракарт, където от 12:00 часа ще започне благотворителен базар с изработените изделия през петте уикенда на инициативата. Събраните средства ще бъдат дарени от организаторите на училище „Никола Вапцаров“ с цел подкрепа на бъдещи творчески проекти.

„Занаятът влиза в махалата“ е част от програмата на „Пловдив – Eвропейска столица на културата 2019“ и е втори проект на Метаарт, включен в календара на инициативата. Планиран е и следващ такъв – „Европа психиделика“ – който ще се проведе през втората половина на май.

Подобни статии

Top