Проектът „Народните будители и аз“ стартира за десети път

По проекта: Даваш знания – получаваш книги

Националният проект „Народните будители и аз“ днес дава старт на своето юбилейно десето издание. В надпревара със знания за българската история и Възраждане отново се включват ученици от цялата страна. За 10 години ръководителят на проекта доцент Кирчо Атанасов като опитен педагог превърна учението в състезание, в място за лична и колективна изява на младите хора, на учителите, на училищата.

Резултатите: от 2010 до 2019 година в проекта „Народните будители и аз“ са участвали над 76 000 ученици. Само през миналата година деветото издание на проекта събра усилията да „знаят своя род и език“ и да докажат в състезание своите знания над 6000 ученици от 10 области в България. 248 ученически паралелки от 28 училища се състезаваха във викторини с въпроси и отговори и бяха оценявани от учители по история и външни оценители. 61 индивидуалните участници се състезаваха със свое есе, разказ, мултимедийна презентация или рисунка на историческа тематика.

Състезанията между учениците са много емоционални, те носят духа и възрожденския плам, поет от новото поколение на България, казва Кирчо Атанасов. За качеството на състезанието много показателен бе финалът между единадесетокласниците от Образцовата математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив и Езикова гимназия „Пловдив“ /английската гимназия/. Победителят изпревари съперниците си само с една стотна!

Празникът

Стартът на 10-тото издание на „Народните будители и аз“е днес 30 октомври от 19.00 часа в Гранд хотел „Пловдив“. Ученици са подготвили пет театрални миниатюри, посветени на най-важните етапи от българската история – от основаването на държавата до Априлското въстание. Те са нарекли представлението „Епопея на незабравимите“. Артистите са ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, режисурата е поверена на техни учители, а сценарият е подготвен от учители от Образцовата математическа гимназия.

1 2

Подобни статии

Top