Проекти за около 500 млн. лв. се изпълняват в момента в Пловдив (ВИДЕО) - DC news

Проекти за около 500 млн. лв. се изпълняват в момента в Пловдив (ВИДЕО)

Общинският бюджет ще бъде гласуван най-рано в средата на април

Проекти за около 500 милиона лева се изпълняват в момента в Пловдив. Това заяви зам.-кметът по строителството Пламен Райчев днес пред журналисти в кулоарите на Общинския съвет. По думите му в тазгодишния бюджет са заложени около 30 млн. лева за капиталова програма от местни приходи, както и други 180 млн. лева инвестиции, които  ще бъдат реализирани по европейски проекти. Това са модернизацията на Пречиствателна станция и подмяната на водоснабдителната и канализационна мрежа на булевардите „Дунав” и Брезовско шосе.

Това съобщи вчера зам.-кметът Пламен Райчев в отговор на упреците на опозицията, че много други обекти чакат финансиране, а заем ще се взима за спорт.

Райчев беше категоричен, че досега под тепетата никога не са се изпълнявали едновременно проекти на такава стойност.

Според зам.-кмета по финансите Величко Родопски бюджетът за 2022 година ще бъде качен на сайта на общината за обществено обсъждане другата седмица. И в момента общинските финансисти прекроявали перата във финансовата рамка заради спуснато от държавата ново постановление, според което трябва да се завиши издръжката на културните институции и по-специално музеите.

Според Родопски държавната издръжка за детските градини и ясли, които стават безплатни с решение на НС, е повишена. Общината обаче също завишавала своя дял с около 3,5 млн. лева.

По думие на финансиста бюджетът ще влезе за гласуване в местния парламент най-рано в средата на април. Причината е, че общественото обсъждане продължава 20 дни. Срокът за обсъждане е намален, преди беше месец, коментира Родопски.

Веднага след приемането на бюджета ще започне да се плаща на строителите на ул. „Даме Груев“, посочи Пламен Райчев. В момента там вече се работи, но строителните работи не са разплатени.

„Забавянето на бюджета не е по вина на община Пловдив. Никога не е бил приеман толкова късно републиканският бюджет. Това затрудни и нас, защото сме длъжни да се съобразяваме с показателите, определени от държавата”, подчерта и Райчев.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top