Проектират ремонта на Караалановото училище в Асеновград

Тепърва ще се търсят средства за реконструкция на сградата

Община Асеновград е в проектна готовност  за възстановяване на първото училище в Асеновград, паметник на културата от местно значение. Проектът предвижда да се разработят основните дейности за ремонт на Караалановото училище, а прогнозният бюджет е около 50 хиляди лева. „Парите са заложени в Инвестиционната програма  за тази година, затова можем  веднага да възложим на специалисти работа по неговото изпълнение” , обясни инж. Мария Вълканова, заместник-кмет в община Асеновград.

Караалановото училище е паметник на културата с местно значение.

Затова изпълнението на проекта за реконструкция ще бъде направено от експерти към Националния институт на паметниците на културата. Тепърва ще се търсят средства за ремонт на сградата, в която общината е в съсобственост с частно лице.

„Частното лице притежава едва 1/18 част от сградата. Това обаче пречи общината да търси възможност за външно финансиране по европейски програми”, обясни инж. Вълканова. По думите й за ремонт ще се разчита на общинския бюджет и на Национални програми към Министерството на културата.

От години асеновградчани осъждат състоянието на този паметник на културата. В началото на тази седмица беше организирана и онлайн петиция „За незабавната реставрация и съхраняване на Караалановото училище в Асеновград”. Подписката вече е подкрепена от над 150 души и скоро ще бъде внесена пред кмета на града.

„Подкрепям гражданите, защото това е един от начините да се защитават културните паметници в града. Радвам се, че асеновградчани са ревниви към своето наследство  и имат сериозно отношение към него”, коментира инж. Мария Вълканова.

Спасяват първото училище в Асеновград с петиция

Подобни статии

Top