Проф. Денков: Ако учителите не се ваксинират, ще бъдат тествани редовно или ще преподават дистанционно - DC news

Проф. Денков: Ако учителите не се ваксинират, ще бъдат тествани редовно или ще преподават дистанционно

Министър Николай Денков ще пледира учителите с антитела да продължат да работят

„Апелирам учителите да се ваксинират. Ако това не стане, те ще трябва да бъдат тествани редовно или да преподават дистанционно.“ –  Това обяви в студиото на bTV тази сутрин министърът на образованието проф. Николай Денков.

Той заяви, че ще пледира пред здравното министерство педагозите, които са прекарали вируса и имат антитела, но нямат зелен сертификат, да могат да преподават с документ за наличието на антитела. По думите му обаче няма как да се докаже, кога са преболедували.

Според него има вероятност за отлив на учители от образованието. „Ние обаче говорим за извънредна ситуация, а не за постоянно“, допълни министърът.

По думите на проф. Денков остават вариантите за ротация на класовете или затварянето на училища, в зависимост от броя на заболелите. Единствената нова мярка са „зелените сертификати“, добави той.

„Ще убеждаваме учителите да се ваксинират“, подчерта проф. Николай Денков. Според него в детските градини  е много по-добро положението, отколкото в училищата, там има много по-малко случаи. „Рискове има при по-големите деца, които повече контактуват, при децата до 4-ти клас  и при бебетата“, посочи той.

Снимка: стопкадър bTV

Подобни статии

Top