Проф. Ива Христова: Ваксинираният човек може да пренася вируси, но по-малко

Четирима от завърналите се от Занзибар в предпоследния самолет са с положителни антигенни тестове за коронавирус

„Ваксинирането на един много висок процент от хора против COVID-19 абсолютно предотвратява заболяването. А в малкия процент случаи, в които все пак се случва, то е много по-леко, да не говорим, че на 100% предотвратява смъртен изход и тежки усложнения. Действително, че ваксинираният човек може да пренася вируси, когато е в контакт с вирусоносител и вирусоизлъчвател, но при ваксиниране многократно намалява броят вируси, т.е. количеството вируси, които той може да пренася, което също е много значимо“. Това заяви пред bTV тази сутрин проф. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести. Така официално тя опроверга тезата, че ваксинираните не могат да пренасят заразата.

По думите й изпитванията показват, че при наличните варианти на вируса, ваксините ги покриват. Но вирусът продължавал да мутира. „Затова, ако се наложи в бъдеще, фирмите имат възможност да реагират“, добави проф. Христова.

Специалистът каза това в отговор на въпрос на българка, завърнала се от Занзибар, която е ваксинирана с две дози и въпреки това е под 10-дневна карантина.

В предпоследния самолет от Занзибар са установени четирима заразени с коронавирус българи чрез бързи антигенни тестове, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители на вируса. Това може да стане третия и четвъртия ден, но може и да не стане. По-сигурно е да стане шестия или седмия, затова ние сме решили, че с падането на карантината искаме да имаме един отрицателен резултат, за да сме 100% сигурни. Имайте предвид, че решението да изискаме такава карантина, не е, за да намалим потока към Занзибар, дай Боже да продължи, хората имат нужда от такива емоции, а за да бъдем 100% сигурни, че няма да внесем африканския или нигерийски щам на вируса, тъй като това се случи в Белгия и в Испания, където вече има малки епидемични огнища“, посочи той.

Предстои на четиримата с положителен антигенен тест да бъдат направени и PCR тестове.

Ако те излязат положителни, ще бъдат секвенирани, за да се установи дали са носители на нигерийския или южноафрикански варианти.

Много опасен е нигерийският щам, от последните мутации е най-опасният. Допълнителни мутации, които предполагат по-тежко протичане, предвид по-дългото задържане в кръвта и повечето усложнения, както и засягането на по-младата възрастова група, което е много сериозно, добави проф. Христова, която допълни, че пробите на четиримата заразени ще бъдат изследвани в Центъра за заразни и паразитни болести.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top