Проф. Кантарджиев: Когато заплахата е преодоляна, всички започват да се изказват!

37 са новите случаи на COVID-19 у нас за изминалото денонощие, 1 нов има в Пловдив

Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. д-р Тодор Кантарджиев тази сутрин. От всички нови случаи в болница са 10 – около ¼ от всички заболели.

Направените изследвания са 1631, а досега са направени общо  64 480 тестове. Над 9 211 теста на милион души от населението, посочи Кандарджиев. Той подчерта, че България първа е започнала на Балканите да използва PCR тестове. „И ако в началото се стремихме на 1000 българи един да бъде изследван с PCR тест, то при нас вече по двама души на 1000 се изследват. Допреди 11 месеца имахме една лаборатория, сега имаме 25. Вече повечето болници и повечето университетски болници направиха лаборатории за PCR тестове. Това значи кадри, апаратура, обучение. Сега вече е лесно и доста фирми предлагат PCR . А в началото тестовете идваха неокомплектовани“, коментира проф. Кантарджиев.

2 174 са потвърдените случаи на коронавирусна инфекция досега у нас. 37-те открити през вчерашния ден новозаразени представляват увеличение е с 1,7%, в сравнение с предходния. Активните случаи са 1 497.

„Най-много са новите случаи в София – 23, като общо столицата вече има 921 случая. Наблюдаваме, че доста хора излекували се вкъщи, все още не са изчистени от вируса. Това означава, че не можем да ги пуснем сред останалите, тъй като може да ги заразят“, поясни проф. Кантарджиев.

В Пазарджик заболелите са трима, в Благоевград, Плевен и Видин – по двама, А в Кюстендил, Пловдив, Сливен, Смолян, Ямбол – по един. 

Заразените жени са 20, 17 са мъжете. „Децата до 18 години са общо 131, боледуват леко, но все пак боледуват. Под 11 години са 73%„, допълни професорът.

233-ма са заразените медици, те са 11% от всички случаи.

„Обучихме медиците да ползват предпазните средства. И принципът всеки пациент да се третира като заразен, трябва да се спазва“, коментира шефът на Националния център по заразни и паразитни болести.

573-ма души са напълно излекувани. От тях само за вчера излекуваните са 28 души.

Трима са починалите за денощието, съобщи проф. Кантарджиев. Във Военномедицинска академия е починала 76-годишна жена, която е страдала от Хронична обструктивна белодробна болест, Двама 67-годишни мъже са починали в Ямбол. Единият от тях е бил с артериална хипертония, а другият – със сърдечно съдово заболяване и два стенда. Средната възраст на починалите е 68 години.

„Всеки възрастен човек починал от тази инфекция, би могъл да живее без нея. Мъжете средно по още 13 години, а жените – до 11 години“, посочи още зам.-председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, като се позова на проучване на учените от Университета в Глазгоу.

Освен в столицата, където броят на случаите досега е най-голям – 921, в страната най-много заболели има в Плевенско – 205, в област Видин – 179 и Благоевград – 179. 

1 2

Подобни статии

Top