Проф. Кантарджиев: Критикарите са онези, които закриха епидемичния фонд у нас!

Анализите показват, че взетите мерки са адекватни, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев

Анализите, които правим показват, че благодарение на това, че българите спазват мерките за предпазване от коронавирусна инфекция са адекватни. Това заяви тази сутрин на брифинга на Националния оперативен щаб в Министерство на здравеопазването проф. д-р Тодор Кантарджиев, който е зам.-началник на щаба.

По думите му от Аналитичния отдел на Военномедицинска академия са изчислили, че коефициентът при 14-дневна кумулативна заболяемост на 2 април е показвал 4,51 заразени на 100 000 население. В началото на май този показател се е увеличил на 10,7 на 100 000 заболяемост именно благодарение на това, че българите спазват мерките и те са адекватни.

„Сега в момента сме 7,8 на 100 000  и имаме тенденция на намаляване на заболяемостта. Интересен е и показателят ефективно репродуктивно число – един болен колко души заразява. Потенциалът на различните заболявания е различен. Когато един болен грип – 1 заразява 1,5-2. При магарешка кашлица – 1 заразява 17, ако не е ваксиниран. При коронавируса 1 човек може да зарази трима. Епидемията започва да намалява, ако 1 човек започва да заразява по-малко души. В момента това репродуктивно число у нас е 1. В първите седмици е било 1,7, в първите дни на май – 1,17. А сега е около 1, т.е. един болен заразява само още един човек. Ако започне да става по-малко, значи виждаме светлината в тунела на тази епидемия“, обясни проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че много важен е и показателят, който отчита времето на удвояване на случаите.

„За колкото по-дълъг период се удвоява случаят на заболели е добре, значи по-бавно се развива епидемията. В момента времето за удвояване на епидемията стана месец, а в началото е било 10 дни. Изводът: мерките дават резултат, въпреки критиките. Но още трябва да не се събират много хора на едно място и трябва да се спазва хигиена“, категоричен беше професорът.

„Забелязвате ли, държави които имат работеща система на здравеопазване, които имат остатъци от РЗИ, ХЕИ и санитарни станции, се справят по-добре с мерките на изолация и ограничаване на епидемии от другите държави. В момента чувам много критики от хора, заемали бивши големи длъжности в здравеопазването. Те критикуват нашия министър, че трябвало средствата за лечението и заплащането за лечението на болните от коронавирус  да се поемат от държавата  а не от Здравната каса, трябвало да има епидемичен фонд. А същите тези зам.-министри ликвидираха противоепидемичния фонд. Казвам го това, защото вече 25 години поназнайвам какво е станало.

И когато видите, че някой бивш големец в здравеопазването започне да ви критикува, просто вижте в интернет  по време на неговото управление какво е правил за намаляване на бройката на РЗИ, за намаляване на бройката работещи в Националния център по заразни болести, за намаляване възможностите на държавата да реагира на такава епидемия. И това в момента са най-големите критикари, които казват: „Малко държавност, малко направихте!“ Ами ако бяхме направили и нямахме никакви случаи, щяха да кажат: „Ами що ни лъжете бе, то коронавирус няма“. Няма, ама виждате, че хора мрат! Най-много по света, но и доста у нас“, заключи проф. Тодор Кантарджиев

Подобни статии

Top